Hlavní obsah

Scholzova strana promptně stáhla grafiku s heslem „Německo Němcům, kteří brání naši demokracii“

Němečtí sociální demokraté (SPD) kancléře Olafa Scholze promptně stáhli z internetu nevydařenou grafiku se sloganem „Německo Němcům, kteří brání naši demokracii“. Zveřejnili jej v rámci kampaně před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Spolkový kancléř Olaf Scholz na sobotním mítinku v Postupimi

Článek

První část hesla byla záměrně vyvedena v horní polovině velkými písmeny, zatímco druhá v dolní polovině s výrazně menšími znaky. Šlo o zjevnou narážku na skandál kolem videa z nedávné oslavy na ostrově Sylt, na němž skupina rozjařených mladých lidí provolávala v rytmu hudby heslo „Německo Němcům, cizinci pryč!“.

Autoři grafiky se zřejmě chtěli od postojů účastníků zmíněné oslavy distancovat jejich vlastní „zbraní“ a ukázat, že SPD je rozhodně proti pravicovému extremismu a šíření nenávisti. Tento odhad se ale ukázal jako chybný, protože příspěvek při povrchním pohledu mohl budit dojem, jako by se SPD ke sloganu „Německo Němcům“ sama hlásila.

Podle deníku Bild setrvala „trapná“ grafika na internetu jen krátce. Velmi brzy zmizela a nahradil ji text, v němž se SPD omlouvala. „Nepodařilo se nám nasadit takový tón, který by se všemi rezonoval. Chtěli bychom se za to upřímně omluvit,“ kála se kancléřova strana.

Reagovala na zdrcující kritiku na sociálních sítích, v níž diskutující dali SPD jasně znát, jakého faux pas se strana dopustila. „Absolutně nedůstojné sociální demokracie,“ napsala jedna uživatelka.

„Nechutné a nanejvýš neseriózní. Je to tak hloupé, že to rozpoznala i sama SPD,“ přidal se další. Jiný připojil jízlivou otázku: „Kolik členů SPD bude muset Německo opustit?“ Narážel na fakt, že sociální demokraté i další levicové strany mají početné stoupence právě mezi voliči s přistěhovaleckými kořeny.

Video ze Syltu vyvolalo v Německu nebývalý skandál. Scholz označil slogany účastníků oslavy za „nechutné“, zatímco jeho stranická kolegyně a ministryně vnitra Nancy Faeserová hovořila o „ostudě Německa“.

Státní zastupitelství ve Flensburgu už začalo případ vyšetřovat kvůli podezření z šíření národnostní nenávisti a používání symboliky protiústavních organizací. Patří k ní i nacistický pozdrav, k němuž se uchýlil jeden z účastníků oslavy.

Pro tohoto muže má aféra už následky. Šlo o pracovníka renomované reklamní agentury, která působí po celém světě. Zaměstnavatel jej na videu rozpoznal a okamžitě propustil.

Podobně dopadla mladá žena, kterou je vidět na začátku záznamu, jak zpívá „Cizinci pryč, Německo Němcům“. Pochází z dobře situované rodiny v Hamburku, kde studuje, a současně pracovala jako asistentka jedné vlivné influencerky. Ta pochází z migrantské komunity a podřízenou okamžitě propustila.

„Když jsem se o videu dozvěděla, bylo pro mě nade vší pochybnost, že jí ukončím pracovní poměr. Už jsem tak učinila,“ potvrdila influencerka.

Média mezitím informovala o další podobné oslavě, jejíž účastníci v rytmu hudby provolávali heslo „Německo Němcům, cizinci pryč!“. Podle deníku Bild šlo o akci konanou u příležitosti střeleckého festivalu v dolnosaském Löningenu, která se konala rovněž o Svatodušních svátcích. Policie i tuto událost prošetřuje.

Německo Němcům, cizinci pryč! Zlatá mládež si na videu z ostrova Sylt zahrává s ohněm

Evropa

Výběr článků

Načítám