Hlavní obsah

Scholz: Dokud budu kancléřem, taurusy Ukrajině nedodáme

Německý kancléř Olaf Scholz ujistil, že dokud bude v čele spolkové vlády, neposkytne jeho země Ukrajině žádné rakety dlouhého doletu. Na tomto stanovisku trvá i přesto, že Velká Británie, Francie a USA takové zbraně Kyjevu už dodaly.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Scholz své prohlášení učinil na sobotním setkání s občany v braniborském Niedergörsdorfu. „Přestože mě k tomu mnozí tlačí, neposkytnu (Ukrajině) žádné řízené střely s plochou dráhou letu Taurus, které by dosáhly až na Moskvu,“ zdůraznil Scholz před 200 účastníky setkání, které se uskutečnilo den před nedělními zemskými volbami v Braniborsku.

„Mohu vás teď a na tomto místě ujistit, že u tohoto postoje zůstanu,“ dodal sociálnědemokratický (SPD) kancléř, který zůstane ve funkci nejméně do podzimu příštího roku, kdy se v Německu uskuteční parlamentní volby. Scholz v nich bude usilovat o své znovuzvolení.

Podle kancléře je nutné začít hledat způsob, jak na Ukrajině docílit míru. „Nastal čas prozkoumat, jaké jsou možnosti,“ řekl dále Scholz podle zpravodajského serveru n-tv.

V této souvislosti kancléř odmítl postoje krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) a levicového Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW), které tvrdí, že alternativou pro dosavadní podporu Ukrajiny jsou mírová jednání. „To je naivní,“ prohlásil Scholz.

AfD je favoritem voleb v Braniborsku a vstup do zemského sněmu má podle průzkumu jistý i BSW.

Scholz vyzval k větší podpoře Ukrajiny. Německo přidá systém Patriot, taurusy nikoliv

Evropa

Mezi braniborské voliče vyrazila v sobotu také ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ze strany Zelených. V Postupimi ujistila, že Německo bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, dokud „tato teroristická válka bude pokračovat“.

„Jinak by to znamenalo konec Ukrajiny. Válka může skončit jen tehdy, když (ruský prezident Vladimir) Putin stáhne své jednotky,“ zdůraznila Baerbocková podle deníku Bild.

Ukrajinci oficiálně požádali Berlín o taurusy loni v květnu. Střely mají dolet až 500 kilometrů, a byly by tedy schopné z ukrajinského území zasáhnout i cíle v Moskvě.

Jsou schopné efektivně ničit i silně pancéřované objekty typu armádních bunkrů či skladišť. Bundeswehr má údajně k dispozici asi 600 těchto střel, některé z nich by však musely být před nasazením opraveny.

Věděli jsme, že nefungují. Německá ministryně uznala, že některé zbraně dodané na Ukrajinu byl šrot

Zahraniční

Výběr článků

Načítám