Hlavní obsah

S Rusy budeme jednat, až se stáhnou na pozice z února 2022, tvrdí šéf kanceláře Zelenského

Předpokladem pro zahájení jednání mezi Kyjevem a Moskvou je, že se ruská armáda stáhne na pozice, v nichž se nacházela 24. února 2022, tedy před zahájením agrese proti Ukrajině, prohlásil Andrij Jermak, šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Profimedia.cz

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak

Článek

„Abychom mohli zahájit jednání, musíme se vrátit k situaci, která existovala tento den před prvním výstřelem z ruského děla ve čtyři hodiny ráno. Pak budeme mluvit o tom, jak obnovit naši suverenitu v hranicích z roku 1991,“ zdůraznil Jermak v rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera.

V narážce na tvrzení Moskvy, že je nutné brát v úvahu „realitu na zemi“, Jermak řekl, že jej nezajímá, co tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. „Je mi jedno, co ten agresor říká! Nemůžeme vytvořit mírový návrh pod vlivem těch, kteří tuto válku chtěli,“ řekl.

„Budeme připraveni uspořádat mezinárodní konferenci, až se budeme cítit silní a budeme mít také podporu globálního Jihu při jednáních s Ruskem,“ dodal Jermak.

Popřel, že by kdy Zelenskyj mluvil o nějakých územních kompromisech. Vždy prý mluvil jen o nutnosti akceptovat mezinárodně uznávané hranice.

„Je ale pravda, že byl v roce 2022 v předvečer ruské invaze připraven vyjednávat na základě tehdejší situace. Pro nás Krym a Donbas zůstávají ukrajinské a nejsou předmětem diskuse. Uklidňuje nás, že země globálního Jihu také odsuzují ruskou invazi a násilné zabírání území,“ uvedl dále Jermak.

Severokorejci jdou za pár dní do bitev. Reagujte, vyzval spojence Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Zelenskyj mezitím vyzval západní země, aby v nadcházejících dnech vyvíjely zvýšený tlak na Rusko a více podporovaly Ukrajinu vzhledem k očekávanému nasazení severokorejských vojáků do bojů na straně Ruska.

„Ukrajina bude nucena bojovat proti Severní Koreji v Evropě. To jsou podmínky, kdy nedostatek zásadnějších rozhodnutí partnerů na podporu Ukrajiny jen povzbuzuje Putina k dalším investicím do terorismu,“ varoval Zelenskyj na sociální síti Telegram.

Jermak a Zelenskyj svá prohlášení učinili v situaci, kdy ruské síly postupují na jihovýchodní frontě ve směru na město Pokrovsk v Doněcké oblasti, které představuje důležitý logistický uzel. „Ruské síly nedávno provedly menší postup východně a jihovýchodně od Pokrovsku,“ potvrdil ve své zprávě Institut pro studium války (ISW).

V sobotu ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS oznámilo dobytí další obce v doněckém regionu, vesnice Izmajlivka jižně od Pokrovsku. Kyjev se k tvrzení ruské strany zatím nevyjádřil.

Přibližování Rusů k Pokrovsku potvrzují také ukrajinští vojenští blogeři, podle nichž ruské síly postoupily i v oblasti města Selydove. Podle ruského zpravodajského webu SHOT mají pod kontrolou už 80 procent tohoto města.

Rusko má stále síly, které se do války na Ukrajině ještě nezapojily, varoval americký generál

Amerika

Výběr článků

Načítám