Hlavní obsah

Rusové odklánějí jednotky z Ukrajiny ke Kursku, tvrdí Američané

Rusko údajně odklonilo několik tisíc vojáků z okupovaných regionů Ukrajiny do Kurské oblasti, aby čelilo tamní překvapivě úspěšné ofenzivě Kyjeva do ruského vnitrozemí. Tvrdí to vysocí bezpečnostní představitelé USA s tím, že americké zpravodajské služby se nyní snaží přesně určit rozsah tohoto přeskupování.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský tank v Sumské oblasti hraničící s ruskou Kurskou oblastí

Článek

Podle zdrojů, které citoval zpravodajský server CNN, se zřejmě jedná o několik jednotek o velikosti brigády, z nichž každá čítá více než tisíc vojáků.

„Je zřejmé, že pan (ruský prezident Vladimir) Putin a ruská armáda přesměrovávají některé zdroje, některé jednotky, směrem ke Kurské oblasti, aby čelili tomu, co tam dělají Ukrajinci,“ řekl mluvčí bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby.

Tyto přesuny podle něj ale neznamenají, že by se Rusko vzdalo svých cílů na východě a jihovýchodě Ukrajiny. „Na této frontě stále probíhají aktivní boje,“ dodal Kirby.

Stovky Rusů se vzdávají, říká ruská legie

Evropa

Putinovo strategické dilema

Podle dalších dvou nejmenovaných zdrojů obeznámených se západními zpravodajskými službami je hlavním cílem Ukrajinců v Kurské oblasti postavit Putina před „strategické dilema“ ohledně toho, kam by ruská armáda měla alokovat své vojáky.

Citované zdroje rovněž tvrdí, že Rusové přesouvají ke Kursku spíš nevycvičené brance z jiných ruských regionů, konkrétně z leningradského vojenského okruhu a Kaliningradské oblasti.

Ukrajinská operace v Kurské oblasti podle CNN představitele USA zaskočila nejen způsobem provedení, ale i tím, že se ji podařilo udržet v tajnosti. Současně budí obavy, zda tyto síly nebudou chybět na jiných úsecích fronty.

„Z vojenského hlediska je to působivé. Ale Ukrajina k tomu vyčleňuje docela zkušené vojáky a nemůže si dovolit o tyto jednotky přijít,“ řekl dále jeden z citovaných činitelů. Podle něj by to vytvořilo pro Rusko příležitost k dalšímu postupu.

Ukrajina tvrdí, že v Kurské oblasti obsadila více než tisíc kilometrů čtverečních území. Vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskij ve čtvrtek uvedl, že jeho jednotky v tomto ruském regionu postoupily za 24 hodin až o 1,5 kilometru.

Foto: Novinky

Území Ruska, které kontroluje ukrajinská armáda podle ISW.

Den, který se zapíše do dějin. Ukrajinci ukázali záběry z prvních hodin operace Kursk

Evropa

Férové rozhovory

Podle Mychajla Podoljaka, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, má ofenzíva do Kurské oblasti přesvědčit Moskvu, aby přistoupila na „férové“ rozhovory o válce na Ukrajině.

„Musíme Rusku způsobit významné taktické porážky. V Kurské oblasti jasně vidíme, jak používáme vojenský nástroj, abychom přiměli Ruskou federaci k zahájení spravedlivého vyjednávacího procesu,“ uvedl Podoljak na sociální síti Telegram.

Současně s tím ale přicházejí zprávy o postupu Rusů v Doněcké oblasti směrem na Pokrovsk. Úřady tohoto města ve čtvrtek vyzvaly obyvatele k evakuaci s tím, že ruské jednotky se nacházejí už jen deset kilometrů východně od kraje Pokrovska, v němž před válkou žilo 77 tisíc lidí.

Ministerstvo obrany v Moskvě podle agentury TASS mezitím oznámilo, že jednotky ruské skupiny Střed dobyly ve čtvrtek vesnici Serhijivka, předtím tento týden ještě další dvě vesnice.

Evakuujte se, Rusové jsou kousek od nás, vyzvaly úřady obyvatele města Pokrovsk

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám