Hlavní obsah

Rusko stáhlo část dělníků z Kurské jaderné elektrárny

Kvůli postupu ukrajinských sil v ruské Kurské oblasti byla ze stavby dvou nových reaktorů na tamní jaderné elektrárně stažena část dělníků. Počet těchto pracovníků se snižuje dočasně, oznámila v pátek podle agentury DPA společnost Atomstrojexport, která patří do státního koncernu Rosatom.

Foto: Profimedia.cz

Kurská jaderná elektrárna

Článek

Další zaměstnanci v jaderné elektrárně zůstávají a pokračují v práci podle plánu. Jsou v ní v provozu dva reaktory, dva jsou ve výstavbě, aby nahradily ty nejstarší, už odstavené bloky.

DPA píše, že elektrárna ležící u města Kurčatov je označovaná za jeden z možných cílů současného ukrajinského útoku na ruském území. Ruská Národní garda podle oficiálních ruských informací kvůli ukrajinské ofenzivě posílila ochranu elektrárny.

Ruskojazyčný servis BBC uvedl, že podle gubernátora Kurské oblasti Alexeje Smirnova v důsledku útoku ukrajinského dronu na rozvodnu u Kursku zůstal Kurčatov a další města bez dodávek elektrického proudu. O tom, že by byla nějak ohrožena jaderná elektrárna, nejsou informace.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi dnes vyzval Ukrajinu a Rusko, aby v bojích v Kurské oblasti „prokázaly zdrženlivost“. Ruské diplomatické zastoupení ve Vídni podle ruských médií MAAE informovalo, že u elektrárny se našly úlomky zřejmě ze sestřelených raket, ale že o přímém útoku na elektrárnu nejsou důkazy.

Sudža je naše, hlásí Ukrajinci před budovou s logem Gazpromu

Válka na Ukrajině
Foto: Novinky, Mapy.cz

Mapa útoků na Rusko

Výběr článků

Načítám