Hlavní obsah

Blinken: Írán dodal Rusku balistické rakety a Moskva je v nejbližších dnech použije

Aktualizováno

Írán dodal Rusku balistické rakety, které Kreml v následujících týdnech použije, prohlásil v úterý americký ministr zahraničí Antony Blinken, který je na návštěvě v Londýně. Podle šéfa americké diplomacie tento krok eskaluje konflikt na Ukrajině a zhoršuje napětí mezi Íránem a Západem.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

Blinken v této souvislosti pohrozil Íránu sankcemi za krok, který zatáhne Teherán hlouběji do rusko-ukrajinského konfliktu.

„Varovali jsme Teherán veřejně, varovali jsme Teherán soukromě, že tento krok by byl nebezpečnou eskalací,“ řekl Blinken. A pokračoval: „A rakety nyní Rusko obdrželo.“

List The Wall Street Journal minulý týden napsal, že Spojené státy spojence informovaly o íránských dodávkách raket krátkého doletu Rusku. Potvrdil mu to nejmenovaný americký představitel. Agentura Reuters to napsala s odvoláním na evropské představitele. Íránští představitelé popřeli, že by zbraně do Ruska poslali.

List The Times s odvoláním na ukrajinskou vojenskou rozvědku napsal, že bylo dodáno přes 200 balistických raket krátkého doletu Fath 360. Část jich měla do nejmenovaného ruského přístavu v Kaspickém moři přepravit loď. Další dodávky se očekávají.

Kromě raket měly být dodány letounové střely blízkého dosahu Ababil, které lze považovat za druh sebevražedného dronu, uvedla agentura Reuters.

Ruští vojenští představitelé letos navštívili Írán, aby se seznámili s používáním raket Fath 360, které mají dostřel 30 až 120 km a nesou hlavici o hmotnosti 150 kg. Raketa byla poprvé představena na vojenské přehlídce v srpnu 2020. 

Ruský vědec pracující na hypersonických střelách si odsedí 15 let za vlastizradu

Válka na Ukrajině

Rakety Fath se odpalují z raketometu na nákladním automobilu. Raketnice mohou být pro dvě až šest raket. Naváděné jsou satelitně, zřejmě používají signál od ruské konstelace družic Glonass. Víceméně jde o íránskou odpověď na rakety M30 a M31, které se vypalují z raketometu HIMARS a mají dostřel 15 až 90 km.

Nejde o zbraň, která by zcela změnila situaci na frontě, ale umocní ruskou palebnou sílu. Mají větší dostřel než rakety vypalované z raketometu BM-27 Uragan. Ty mají dosah 35 km a jsou neřízené. Díky navádění se nespotřebuje na jeden cíl tolik munice, takže 200 kusů představuje ne zcela bezvýznamnou sílu.

Podle agentury Reuters Írán rozšířil dvě průmyslové zóny u Teheránu, kde se vyrábějí drony a rakety.

Dodávka raket posiluje Moskvu v okamžiku její války proti Ukrajině, kdy Kyjev čelí neúspěchům a tlaku na východě země. Ukrajina usiluje o to, aby získala od Spojených států povolení k hlubšímu úderu americkými zbraněmi na ruské území.

Blinken řekl, že ve středu navštíví Kyjev ke konzultacím s vedením země.

Putinovy červené linie nic neznamenají, dodejte rakety, přemlouvá Zelenskyj spojence v Ramsteinu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám