Hlavní obsah

Ruské úřady záměrně ukrývají Navalného tělo, tvrdí jeho tým

Spolupracovníci ruského opozičního politika Alexeje Navalného obvinili úřady, že záměrně zadržují jeho tělo, aby znemožnili zjištění skutečné příčiny jeho smrti. Navalného tým je podle svých slov přesvědčen, že za úmrtím stojí ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Profimedia.cz

Navalného mluvčí Kira Jarmyšová (vpravo)

Článek

„Víme jistě, že to nebyla smrt, ale vražda,“ řekla serveru BBC Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. „Snaží se zakrýt stopy. To je důvod, proč tělo ještě nevydali rodině a proč jej skrývají,“ dodala.

Mluvčí podle svých slov neví, kde se ostatky Navalného nacházejí a kdy je úřady předají příbuzným. Podle ruských zákonů by se tak mělo stát do dvou dnů po smrti.

Jarmyšová předtím na sociálních sítích uvedla, že Navalnyj zemřel v pátek 16. února ve 14:17 hodin místního času. Podle úřední zprávy by se tělo mělo nacházet v márnici ve městě Salechard. Budova je prý ale zamčená.

Ruské úřady si stojí za svým

Matka opozičníka Ljudmila Navalná podle deníku Novaja Gazeta přijela do vězeňské kolonie s právníkem. Vyšetřovatelé podle Jarmyšové mezitím sdělili, že tělo nebude rodině vydáno, dokud neskončí vyšetřování.

Ruské úřady tvrdí, že se Navalnému udělalo po procházce nevolno a že ztratil vědomí. Lékaři jej prý oživovali, ale neúspěšně. Prokremelská televize RT informovala, že příčinou úmrtí byla krevní sraženina. Odborníci ale upozornili, že něco takového lze prokázat jedině pitvou.

Do trestanecké kolonie, kde zemřel Navalnyj, přijela jeho matka

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám