Hlavní obsah

Ruská firma vyplatí čtyřmilionovou prémii za první sestřelenou stíhačku F-16 dodanou Ukrajině

Rusko se intenzivně připravuje na první dodávky bojových letounů F-16 na Ukrajinu, které by se měly uskutečnit ještě v létě. Ruská firma Fores vypsala prémii 15 milionů rublů (necelé 4 miliony Kč) pro pilota, kterému se podaří sestřelit první z těchto strojů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí oznámil zástupce výkonného ředitele společnosti Ilja Potanin. Podle serveru RBC.ru tak učinil tento týden během slavnostního předávání cen za zničení západních tanků v bojích u východoukrajinského města Avdijivka.

Šlo o americké tanky Abrams a německé tanky Leopard. „Dnes jsme vypláceli prémie už posedmé. Celkem šlo o 17 abramsů a leopardů, za každý z nich to bylo 500 tisíc rublů (130 tisíc Kč),“ řekl Potanin.

„Teď podpoříme také ničení bojových letounů F-15 a F-16. Odměna za první bude 15 milionů rublů,“ potvrdil dále představitel firmy, která vyrábí zařízení pro těžební průmysl.

Ukrajina bude mít své F-16 i na zahraničních letištích. Budou legitimním cílem, hřmí ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Západní země - Belgie, Dánsko, Norsko a Nizozemsko - přislíbily dodávky stíhaček F-16 na Ukrajinu už loni v srpnu, kvůli potížím s dodávkami náhradních dílů a výcviku ukrajinských pilotů se ale uskuteční až nyní.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na summitu NATO ve Washingtonu minulý týden řekl, že „část letounů už je na cestě na Ukrajinu“. Připravované dodávky F-16 tento týden potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že „určitý počet“ těchto strojů obdrží jeho země „během léta“.

Zelenskyj současně řekl, že to „nebude stačit“. „Nemůžu vám říct, kolik letadel to bude. Ale nebude jich dost… Určitě nás posílí, ale bude jich dost na to, abychom se vyrovnali ruské letce? To si nemyslím,“ uvedl.

Ukrajina už má najisto slíbeno 79 letounů F-16

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám