Hlavní obsah

Řidiči SUV v Linci došla trpělivost a najel do klimatických extremistů. Na internetu koluje video

Při neohlášeném protestu klimatických extremistů v Linci došla jednomu z řidičů na zablokované ulici trpělivost a svým SUV do demonstrantů najel. Jednoho z nich, jak ukazuje video, nabral na kapotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo podle serveru Puls24 v úterý, když aktivisté blokovali ranní provoz na Wiener Strasse, jedné z páteřních ulic hornorakouské metropole. Dva demonstranti podle organizátorů protestu utrpěli zranění. Policie potvrdila, že obdržela trestní oznámení pro podezření z ublížení na zdraví a nátlaku.

Na záběrech, které kolují na sociálních sítích, je vidět, jak řidič bílého SUV před demonstranty zpomalí. Vzápětí ale pokračuje v jízdě, přestože mu aktivisté stojí v cestě, a jejich kordon prorazí.

Po několika metrech řidič zastavil, vystoupil z auta a hlasitě diskutoval s účastníky protestu, které si současně natáčel na mobilní telefon. Incident vyšetřuje policie, která hovoří o „kolizi“, při níž jeden z demonstrantů „spadl na kapotu“.

Aktivisté podali na řidiče trestní oznámení. Odmítli v něm, že by šlo o pouhou „kolizi“ a že by některý z účastníků akce na přední část auta záměrně naskočil. „O tom nemůže být řeč. Na videu je to jasně vidět,“ uvedli demonstranti v prohlášení.

Jejích mluvčí upřesnil, že jeden z aktivistů byl zraněn lehce, zatímco druhý „o něco vážněji“. Oba jsou prý fyzicky v pořádku, ale prodělali „traumatizující zážitek spojený s násilím“.

Klimatičtí extremisté měli na letišti v Hamburku smůlu. Chytli je dřív, než se přilepili

Evropa

Výběr článků

Načítám