Hlavní obsah

Reakce na americké rakety v Německu? Oběťmi budou evropské metropole, řekl Peskov

Moskva

Rusko má podle Kremlu dostatečné kapacity na to, aby reagovalo na ohlášené rozmístění amerických raket dlouhého doletu v Německu. Potenciálními oběťmi prý v tom případě budou evropská hlavní města.

Foto: Sergei Bobylev, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

V sobotu to podle tiskové agentury TASS prohlásil Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Samozřejmě,“ řekl Peskov v odpovědi na dotaz novináře, zda Moskva na plány USA nějak zareaguje.

„Naše země je v hledáčku amerických raket umístěných v Evropě. Tím vším jsme si již prošli. To vše tady už bylo,“ zdůraznil mluvčí.

„Máme ale dostatečný potenciál k tomu, abychom tyto rakety drželi v šachu. Hlavní města těchto států jsou potenciální obětí,“ dodal.

Podle Peskova tato „paradoxní situace“ existovala vždy. „Spojené státy rozmístily různé typy raket různého doletu, ale tradičně namířené na naši zemi. Naše země proto identifikovala evropské body jako cíl pro naše rakety,“ uvedl dále Peskov.

Plán na „dočasnou“ dislokaci střel s dlouhým doletem a hypersonických raket v Německu oznámily Washington a Berlín na okraji nedávného summitu NATO ve Washingtonu. Toto opatření by podle nich mělo posílit ochranu evropských členů Aliance.

Odpovíme vojensky. Rusové chystají reakci na rozhodnutí USA přesunout rakety do Německa

Evropa

Výběr článků

Načítám