Hlavní obsah

Rakouští klimatičtí extremisté ohlásili konec protestů

Klimatičtí extremisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří na sebe upozorňovali především tím, že se přilepovali k asfaltu a blokovali komunikace, překvapivě ukončili své protesty v Rakousku. Důvodem podle nich je, že nevidí šanci na prosazení svých požadavků.

Foto: Profimedia.cz

Jeden letošních z protestů hnutí Letzte Generation ve Vídni, kdy se demonstranti přilepili k vozovce.

Článek

„Už nevidíme žádné vyhlídky na úspěch,“ potvrdila podle deníku Der Standard mluvčí hnutí Marina Hagenová-Canavalová. Dodala však, že konec se týká jen dosavadních forem protestů. „Přijdou nové projekty odporu. Jaké, to ještě nevíme,“ řekla s tím, že akce se budou konat pod novým jménem.

„Vytváříme prostor pro vznik něčeho nového. Zpolitizovali jsme více lidí než kdykoli předtím a zaseli semínka pro pokojné povstání,“ uvedlo dále hnutí v prohlášení.

Rakouská vláda se podle něj už smířila s tím, že „nese spoluodpovědnost za smrt miliard lidí“. „Společnost selhala. Dosavadní projekt končí, ale odpor zůstává,“ napsalo dále hnutí.

Finanční prostředky, které Letzte Generation na svou činnost vybrala a ještě neutratila, chce použít na pokrytí nákladů spojených se soudními řízeními proti svým členům. V sousedním Německu prý ale hnutí bude v dosavadních protestech pokračovat.

Klimatičtí extremisté měli na letišti v Hamburku smůlu. Chytli je dřív, než se přilepili

Evropa

Oznámení klimatických extremistů uvítal rakouský kancléř Karl Nehammer s tím, že považoval vždy za špatné, jestliže někdo záměrně ztěžuje jiným lidem každodenní život a jejich cestu do práce.

„Nikdo nestojí nad zákonem bez ohledu na to, jaké cíle prosazuje. Je dobře, že tahle noční můra skončila,“ zdůraznil Nehammer, šéf Rakouské lidové strany (ÖVP), která vládne v koalici se Zelenými.

Oznámení extremistů uvítala rovněž opoziční krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která současně zkritizovala vládu za to, že s těmito „zločineckými chaoty vždy jednala v sametových rukavičkách“.

„Na to bychom neměli zapomínat. Dnes si mohou oddechnout statisíce pendlerů a řidičů, které tito ,klimatičtí teroristé‘ nutili trávit čas v dopravních zácpách,“ prohlásil podle listu Kronen Zeitung generální tajemník FPÖ Christian Hafenecker, jehož strana je favoritem zářijových parlamentních voleb.

Minulý týden na sebe rakouští klimatičtí extremisté upozornili blokádou páteřní ulice v Linci. Jednomu z řidičů došla trpělivost a do demonstrantů najel, přičemž jednoho z nich nabral na kapotu.

Řidiči SUV v Linci došla trpělivost a najel do klimatických extremistů. Na internetu koluje video

Zahraniční

Výběr článků

Načítám