Hlavní obsah

Rakouská lékařka nechala do hlavy pacienta vrtat svou 13letou dceru

Bezprecedentní skandál řeší univerzitní klinika ve Štýrském Hradci, kde lékařka údajně přizvala k závažnému zákroku na operační sál svou 13letou dceru a nechala ji vrtat do lebky pacienta po úrazu. Operaci lékaři prováděli už v lednu, ale podezření, které vyšetřuje také policie a státní zastupitelství, se objevilo až později.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pacientem byl 33letý muž, jenž utrpěl těžký úraz při práci v lese. Vrtulník jej v bezvědomí dopravil do nemocnice ve Štýrském Hradci, kde se ještě týž den podrobil urgentní operaci hlavy.

Stav pacienta vyžadoval navrtání lebky, což podle dosavadních výsledků šetření, na něž se odvolává deník Kronen Zeitung, provedla nezletilá dcera neurochiruržky. Třináctiletá dívka zákroku nejen přihlížela, ale dokonce – pod dohledem matky – obsluhovala přístroj, jímž vyvrtala do lebky zraněného muže potřebnou díru.

Zákrok byl prý celkově úspěšný. Pacient po operaci strávil jedenáct dní na jednotce intenzivní péče, dodnes ale zůstává v pracovní neschopnosti.

Koncem dubna dostalo státní zastupitelství ve Štýrském Hradci anonymní oznámení o tom, co se při operaci pacienta odehrávalo. Úředníci to zpočátku považovali za špatný vtip, nakonec se tím ale začali zabývat.

Chirurgové ve Vietnamu vyoperovali pacientovi z břicha živého úhoře

Koktejl

„Na základě anonymního oznámení vedeme vyšetřování pro podezření z těžkého ublížení na zdraví,“ potvrdil mluvčí štýrské prokuratury Hansjörg Bacher. Dodal, že stíhána je nejen zmíněná neurochiruržka, ale všichni zdravotníci, kteří se zákroku zúčastnili.

Koncem května byli lékařka a jeden z jejích kolegů s okamžitou platností propuštěni, jak potvrdila klinika. V prohlášení nicméně ujistila, že operace proběhla „bez komplikací“ a že platí pravidlo, podle nějž je účast na chirurgických zákrocích povolena jen stážistům a studentům zdravotnických škol.

Sám pacient se o všem dozvěděl až v červenci, když mu policie oznámila, že bude v případu vystupovat jako svědek. Jeho právník chce všechny zúčastněné zdravotníky zažalovat o bolestné s tím, že jeho mandant má po úrazu dodnes následky.

„Operace a vrtání do lebky byly nutné, o tom není sporu. Jde o to, že něco takového prováděla 13letá dívka,“ zdůraznil pacientův advokát Peter Freiberger s tím, že všichni přítomní na sále měli možnost tomu zabránit.

Freiberger kritizoval i chování kliniky po zveřejnění skandálu. „Nesnažili se o žádný kontakt. Žádné vysvětlení ani omluva. To je prostě nedůstojné,“ řekl právník deníku Bild.

Nemocnice podle svých slov nekontaktovala pacienta proto, že se jako soukromá osoba připojil k trestnímu řízení, a je tedy jednou z jeho stran. „Operace proběhla bez komplikací. Závěrem bychom chtěli konstatovat, že nás incident velmi mrzí a že se snažíme o úplné objasnění všech skutečností spojených s případem,“ reagovala klinika.

Deník Kronen Zeitung mezitím s odvoláním na trestní spis napsal, že zdravotníci, kteří byli zákroku přítomni, už přiznali, že do pacientovy hlavy vrtala 13letá dcera obviněné lékařky.

Pacient zažaloval nemocnici v Atlantě. Ztratila kus jeho lebky

Amerika

Výběr článků

Načítám