Hlavní obsah

Putinovo zoufalství narůstá, řekl šéf NATO a potvrdil přítomnost Severokorejců v Rusku

Šéf NATO Mark Rutte v pondělí potvrdil přítomnost severokorejských vojáků v Kurské oblasti, uvedl list Politico. Podle Rutteho je to známka zoufalství Ruska a nová fáze ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: ČTK/AP

Šéf NATO Mark Rutte

Článek

„Mohu potvrdit, že Severní Korea vyslala do Ruska své vojáky a severokorejské jednotky byly nasazeny v Kurské oblasti,“ prohlásil v pondělí Rutte po schůzce s představitelem jihokorejské rozvědky.

Rutte tak potvrdil dřívější zprávy ukrajinské rozvědky, že severokorejští vojáci buď už přímo bojují, nebo se chystají bojovat proti Ukrajině v Kurské oblasti, jejíž část ukrajinská armáda dobyla během srpna. Šlo o první vpád cizích vojsk na ruskou půdu od druhé světové války. Ukrajina si od operace slibovala přesunutí ruských sil z východu Ukrajiny do Kurské oblasti.

Rutte podotkl, že výpomoc Severní Koreje Rusku a nasazení jejích vojáků v boji znamenají význačnou eskalaci v severokorejském zapojení se do ruské ilegální války a její nebezpečné rozšíření. Jedním dechem zároveň prohlásil, že tím Rusko ukázalo svou slabost a je to „známka Putinova rostoucího zoufalství“.

Rusko si zabíjí vlastní vojáky, říká Zelenskyj. Podle něj jich na Ukrajině padlo 650 tisíc

Válka na Ukrajině

„V Putinově válce padlo nebo bylo zraněno přes 600 tisíc ruských vojáků. Putin není schopný pokračovat v útoku na Ukrajinu bez cizí pomoci,“ řekl Rutte. „Je to díky tomu, že Ukrajinci se brání s odvahou, houževnatostí a důmyslností,“ dodal s tím, že NATO vyzývá Rusko a Severní Koreu, aby zanechaly svých akcí.

Rutte před týdnem prohlásil, že pokud Severní Korea skutečně vyšle do Ruska tisíce vojáků, konflikt velmi rychle vyeskaluje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Severní Korea poslala na pomoc Rusku 10 tisíc vojáků. Jihokorejští zpravodajci mluví až o 12 tisících.

Severokorejci jdou za pár dní do bitev. Reagujte, vyzval spojence Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám