Hlavní obsah

Putin ví, že bude proklet, když použije jaderné zbraně jako první, řekl Duda

Šéf Kremlu Vladimir Putin a jeho generálové si jsou podle polského prezidenta Andrzeje Dudy dobře vědomi, že ten, kdo jako první použije jaderné zbraně, bude „proklet“. Harašení Moskvy atomovými bombami není ale „nic nového“, dodal Duda.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda při vystoupení ve Valném shromáždění OSN

Článek

Polský prezident to řekl v rozhovoru pro televizi TVN24 v New Yorku, kde se účastnil Valného shromáždění OSN. Reagoval na Putinovo středeční prohlášení, že jeho země použije jaderné zbraně proti nejaderným státům, které by zaútočily na Rusko za podpory nějaké jaderné mocnosti.

„Pokud se na to podíváme s chladnou hlavou a bez paniky, musíme jasně říci: Opakuje jen to, co je už léta napsáno v ruské vojenské doktríně. Tedy, že Rusko si v případě svého ohrožení vyhrazuje právo použít všechny prostředky včetně jaderných,“ uvedl Duda.

„Na druhou stranu Vladimir Putin si je také dobře vědom, stejně jako jeho generálové, že ten, kdo použije jaderné zbraně jako první, bude proklet. Nikdy se nezbaví této odpovědnosti, pokud by použili jaderné zbraně. Svět jim to nikdy neodpustí,“ zdůraznil polský prezident.

Putinovo prohlášení kritizoval také americký ministr zahraničí Antony Blinken, když jej při setkání s novináři v New Yorku označil za „naprosto nezodpovědné“. „Mnozí o tom v minulosti takto jasně mluvili, včetně Číny, když (Putin) chřestil jadernou šavlí,“ zdůraznil Blinken.

„A jestliže to dělá teď, když se čelní představitelé celého světa shromáždili v New Yorku, tak si myslím, že to bude mít velmi špatnou odezvu,“ dodal Blinken s odkazem na zasedání Valného shromáždění OSN.

Bývalý americký prezident Donald Trump mezitím překvapivě oznámil, že se v pátek v New Yorku setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajinský lídr už ve čtvrtek jednal se svým americkým protějškem Joem Bidenem a viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou.

„Jak víte, prezident Zelenskyj mne požádal o setkání,“ potvrdil Trump novinářům s tím, že se s ukrajinským prezidentem sejde v 9:45 newyorského času (15:45 SELČ) v mrakodrapu Trump Tower. Trump ve středu na volebním mítinku v Severní Karolíně ukrajinského prezidenta ostře kritizoval, když označil ukrajinský lid za „mrtvý“ a samotnou zemi za „zničenou“.

Trump tvrdil, že Ukrajina měla před ruskou agresí v únoru 2022 učinit ústupky Putinovi, a prohlásil, že „jakákoli dohoda, i ta nejhorší, by byla lepší než to, co máme nyní“. „I kdyby tehdy udělali špatnou dohodu, bylo by to mnohem lepší. Trochu by se (Ukrajinci) vzdali a všichni by žili. Každá budova by stála, každá věž by mohla stárnout dalších 2000 let,“ uvedl Trump podle agentury AP.

„Ale jakou dohodu můžeme uzavřít nyní? Je to zničené, lidé jsou mrtví, země je v troskách,“ dodal Trump, který se dlouhodobě staví kriticky vůči americké vojenské pomoci Ukrajině.

Biden slíbil další miliardy pro Kyjev. Rusko nezvítězí, řekl po boku Zelenského

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám