Hlavní obsah

Putin ukázal, že je vůdcem většiny světa, píše ruská propaganda o výsledku BRICS

Kazaň

Jak si vedlo Rusko na summitu BRICS v Kazani? Podle propagandistické příručky vydané ruskou prezidentskou administrativou nadmíru dobře: Kreml úspěšně demonstroval svoji sílu, Vladimir Putin dokonce ukázal, že je neoficiálním vůdcem většiny světa.

Společné focení lídrů na BRICSVideo: Reuters

Článek

Příručka, kterou získal ruský exilový server Meduza, se soustředí hlavně na tři témata: Vladimir Putin potvrdil, že je neformálním lídrem většiny světa, západní elity panikaří a Západ obecně se potýká s velkou úzkostí ohledně současné situace.

Kreml v příručce doporučil médiím, aby ve svém informování o summitu zdůraznila hlavně to, že si akce přitáhla celosvětovou pozornost, a slouží tak jako důkaz, že pokusy o izolaci Ruska po zahájení invaze na Ukrajinu selhaly.

„Zatímco Putin navazuje strategické vazby, které se neomezují na jeden směr, Západ se spokojí s prchavými spojenectvími a zrazuje včerejší přátele,“ stojí v příručce, kterou má redakce Meduzy k dispozici.

Rozšiřování NATO je nespravedlivé a Rusko to změní, varuje Putin

Evropa

Speciální pozornost pak mají média věnovat Putinovu návrhu na „platební systém na platformě BRICS“. Navzdory snaze propagandy však i ruští ekonomové upozorňují, že podobný platební systém je v dohledné době zkrátka nereálný, uvádí Meduza.

Tajemník OSN si potřásl rukou s vrahem

Summit se konal od úterka do čtvrtka v ruské Kazani. Ve čtvrtek se na závěr akce Putin setkal s tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Za toto setkání zkritizovala Guterrese nejen Ukrajina, ale také například vdova po předákovi ruské opozice Alexeji Navalném Julija Navalná.

Mezinárodní organizace BRICS je považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu, Jihoafrickou republiku a od letoška i čtyři další země, Írán, Spojené arabské emiráty, Etiopii a Egypt.

Šéf OSN si v Rusku třásl rukou s Putinem. Nadzdvihl Ukrajince i vdovu po Navalném

Zahraniční

Výběr článků

Načítám