Hlavní obsah

Putin si na první schůzce s prezidentem Íránu notoval

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek během své návštěvy Turkmenistánu poprvé setkal s novým íránským prezidentem Masúdem Pezeškjánem. Ten doufá, že se na nadcházejícím setkání zemí BRICS Íránu podaří uzavřít s Ruskem dohodu o strategickém partnerství. V pátek o tom informovaly ruské agentury TASS a Ria Novosti.

Putin na první schůzce s íránským prezidentem Masúdem PezeškjánemVideo: Reuters

Článek

Vztahy Íránu s Ruskem označil Putin na páteční schůzce s íránským prezidentem za „strategické a upřímné, sílící každý den.“ Ocenil také shodu postojů obou zemí na mezinárodní scéně. „Naše hodnocení událostí, které se dějí ve světě, jsou často velmi blízká,“ nechal se slyšet Putin v Ašchabadu. Šlo o první schůzku s íránským prezidentem Masúdem Pezekšjánem od jeho zvolení.

Páteční schůzka předchází jejich setkání na summitu zemí BRICS, která bude už za pár dní v Kazani. Íránský prezident Pezekšján od ní očekává, že se mu podaří uzavřít s Ruskem dohodu o strategickém partnerství obou zemí. Už v červenci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že se ruská strana na říjnové setkání s Íránem těší.

Foto: Alexander Shcherbak, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání s íránským prezidentem Masúdem Pezekšjánem

Šestnáctý ročník summitu BRICS se koná letos od úterý 22. října do čtvrtka 24. října v ruské Kazani. Írán se k uskupení BRICS přidal letos a zařadil se tak vedle Brazílie, Ruska, Indie, Číny, Jižní Afriky, Egypta, Etiopie a Spojených arabských emirátů (SAE). Po připojení Íránu, Egypta, Etiopie a SAE k 1. lednu letošního roku se o uskupení mluví také jako o BRICS+.

O členství v září požádalo také Turecko. Podle zdrojů agentury Bloomberg chce turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tímto krokem posílit vazby Ankary na nezápadní země, protože má za to, že geopolitické těžiště se přesouvá směrem k rozvíjejícím se ekonomikám. Turecko nicméně zprávu oficiálně nepotvrdilo.

Rozšiřování BRICS by mohlo být jedním z témat nacházejícího summitu. Zájem o připojení projevily také Malajsie, Thajsko či Ázerbájdžán.

Turecko podalo žádost o vstup do BRICS, píše Bloomberg

Evropa

Výběr článků

Načítám