Hlavní obsah

Putin po 13 letech přiletěl do Čečenska

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý večer přiletěl do Čečenska, napsala agentura TASS. Na letišti v Grozném se šéf Kremlu setkal s hlavou republiky Ramzanem Kadyrovem.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, ČTK/AP

Vladimir Putin a Ramzan Kadyrov v Čečensku, 20. srpna 2024.

Článek

Na sociální síti Telegram Kadyrov napsal, že má Putin v republice „naplánovaný nabitý program“. Před Čečenskem navštívil Putin dva regiony severního Kavkazu, a to Kabardsko-Balkarsko a Severní Osetii, píše agentura TASS.

Putin naposledy navštívil Čečensko ve svém druhém prezidentském období, v roce 2005. V roce 2011 ve funkci premiéra uspořádal zasedání vládní komise pro rozvoj severního Kavkazu v čečenském Gudermesu.

Kadyrov napsal, že prezidenta pozval na návštěvu regionu mnohokrát. Putin pozvání přijal, ale „nabitý program mu nedovolil rychle přijet do republiky“. Letos v květnu mu měl slíbit, že „udělá vše pro to, aby Čečensko navštívil“.

Při seznamování se s výsledky vývoje republiky v posledních letech Putin poznamenal, že „republika může být hrdá na své úspěchy, na které by před dvěma desetiletími bylo těžké jen pomyslet“.

Uctil oběti masakru v Beslanu

V Severní Osetii s dvoutýdenním předstihem ruský vůdce uctil památku obětí masakru ve škole v Beslanu. V září 2004 tam při pokusu o osvobození rukojmích, které zajali čečenští teroristé, zahynulo 334 lidí včetně 186 dětí.

Putin položil květiny na hřbitově, kde odpočívají oběti útoku, a podíval se do školy, kde se odehrál. Jak píše list Kommersant, stalo se tak poprvé.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a zástupce ruského prezidenta v Severokavkazském federálním okruhu Jurij Čajka pokládají květiny obětem obléhání školy v Beslanu.

Putin se také setkal se zástupkyněmi sdružení Matky Beslanu, s nimiž se až dosud sešel pouze jedinkrát, v roce 2005 v Moskvě. Web Meduza napsal, že na záběrech, které Kreml zveřejnil, se Putin ani jednou nepodíval přímo na přítomné ženy. Ve svém projevu si popletl počet dětských obětí - hovořil o 136 - a tvrdil, že teroristé měli podporu ze zahraničí.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, ČTK/AP

Putin poprvé navštívil školu v Beslanu, kterou v roce 2004 napadli teroristé.

Otázky žen na Putina se na video nedostaly. Spolupředsedkyně spolku Aneta Gadijevová řekla, že ženy si stěžovaly na vyšetřování teroristického útoku, které dodnes nebylo uzavřeno a vedlo se jen formálně, a také Putinovi připomněly slib z roku 2005, že jim prozradí o Beslanu „celou pravdu“. Prezident odpověděl, že nezná podrobnosti z vyšetřování, a poradil ženám, ať se obrátí na šéfa ruských vyšetřovatelů Alexandra Bystrykina.

Ženy podle Gadijevové řekly hlavě státu, že kdyby ve své době byla vyvozena odpovědnost vůči lidem, kteří měli na starosti bezpečnost, pak by patrně v současnosti bezpečnostní složky pracovaly mnohem efektivněji a teroristické útoky by se neopakovaly.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, ČTK/AP

Putin s Kadyrovem se vyfotili s čečenskými vojáky.

Putin dal armádě nůž na krk. Ukrajinci musí být do října pryč

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám