Hlavní obsah

Putin pohrozil obnovením výroby a rozmístěním raket středního doletu

Rusko chce obnovit výrobu raket středního a krátkého doletu schopných nést jaderné hlavice a poté střely dislokovat. V pátek tím pohrozil šéf Kremlu Vladimir Putin s odůvodněním, že podobné kroky už činí Spojené státy, když - jak dodal - takové rakety rozmisťují v Evropě a Asii.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je známo, že USA tyto raketové systémy nejen vyrábějí, ale už je přivezly do Evropy na cvičení v Dánsku. A nedávno bylo oznámeno, že jsou také na Filipínách. Není přitom jasné, zda (Američané) odtamtud rakety zase odvezli,“ řekl po zasedání ruské bezpečnostní rady Putin, jehož slova citovaly agentury Reuters TASS.

Prezident dodal, že Rusko na to „v každém případě“ zareaguje. „Musíme se rozhodnout, co budeme v tomto směru dělat dál. Zdá se, že musíme zahájit výrobu těchto úderných systémů a pak podle reálné situace učinit rozhodnutí, kde je nasadit, jestliže to bude nutné k zajištění naší bezpečnosti,“ prohlásil dále Putin.

Agentura Reuters připomněla, že Spojené státy v roce 2019 odstoupily od přelomové Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou v roce 1987 v Bílém domě podepsali sovětský vůdce Michail Gorbačov a prezident Spojených států Ronald Reagan. USA tvrdily, že Rusko dohodu porušuje.

To ale Moskva popřela. Rusko nicméně poté uvalilo moratorium na vlastní vývoj raket, které byly dříve smlouvou INF zakázány.

Smlouva signatářům zakazovala výrobu, zkoušky a rozmisťování pozemních raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Omezení se týkalo také odpalovacích zařízení.

USA ponesou následky, hrozí Peskov po ukrajinském útoku na Sevastopol

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám