Hlavní obsah

Putin je schopen udělat vše, co říká, varovala finská ministryně zahraničí

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová varovala před podceňováním ruského prezidenta Vladimira Putina s tím, že je schopen udělat všechno, co říká. Evropa by proto podle ní měla více investovat do své obrany a nadále podporovat Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová

Článek

„Věřím Putinovi úplně všechno. Musíme konečně dospět,“ zdůraznila Valtonenová v rozhovoru pro deníky německé mediální skupiny Funke. Evropské státy musí podle ministryně zvýšit výdaje na svou odstrašující sílu, a to na sumu přesahující dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Moskva vede proti Evropě hybridní válku a šíří dezinformace, jimiž chce oslabit podporu veřejnosti pro další pomoc Západu Ukrajině. Hlavními cíli tohoto působení jsou Francie a Německo, řekla dále Valtonenová, členka liberálněkonzervativní strany Národní koalice (Kokoomus).

Ministryně nechtěla komentovat odmítavý postoj Německa vůči dodávkám zbraní dalekého dosahu pro Ukrajinu. Řekla však, že podle mezinárodního práva je oprávněné, aby napadená země útočila na cíle mimo své území, tedy na teritorium agresora.

Valtonenová zdůraznila, že nikdo si nepřeje mír na Ukrajině více než Ukrajinci. „Pokud si ale někdo myslí, že je možné ukončit válku tím, že přestaneme dodávat Kyjevu zbraně, tak k tomu mohu říci jediné: Nepovede to ke konci války, ale ke konci Ukrajiny,“ dodala finská ministryně.

Finsko bylo po desítky let neutrální zemí. Loni v dubnu ale vstoupilo do Severoatlantické aliance (NATO) právě pod vlivem ruské agrese proti Ukrajině. Podobně reagovalo Švédsko, které se stalo členem Aliance letos.

Rozšiřování NATO je nespravedlivé a Rusko to změní, varuje Putin

Evropa

Výběr článků

Načítám