Hlavní obsah

Nad německým parlamentem zavlála ruská vlajka

Německá policie vyšetřuje provokaci, jejíž pachatel vyslal nad historickou budovu berlínského Reichstagu, dnes sídlo Spolkového sněmu, s pomocí dronu ruskou vlajku. Stalo se to už 9. května, kdy Rusové slavili Den vítězství nad nacistickým Německem, ale šokující záběry z události se objevily na sociálních sítích až nyní.

Foto: Profimedia.cz

Budova bývalého Říšského sněmu v Berlíně, dnes sídlo Spolkového sněmu

Článek

Proruský radikál, který modro-bílo-červenou vlajku s dvouhlavým orlem vypustil nad parlament, svou provokaci zaznamenal na videokameru. Vlajka poletovala nad budovou několik minut.

Incident podle serveru t-online vrhá špatné světlo na bezpečnostní opatření kolem Spolkového sněmu. Kvůli obavám z politicky nebo teroristicky motivované kriminality totiž platí v širokém okolí všech důležitých státních budov zákaz vypouštění dronů.

Vztahuje se to i na objekt Spolkového sněmu, který stojí jen pár desítek metrů od Braniborské brány. Pachatel, kterého citovaný server označil jako 41letého Ukrajince Ivana T. z Oděsy, svou akci odstartoval na východní straně budovy.

Jak se rodila slavná fotografie vojáka s vlajkou nad Reichstagem

Kultura

Nahrával přitom nejen dron s vlajkou, ale i sám sebe. Na záběru je rovněž vidět, jak k pilotovi dronu přistoupil starší muž a ptal se, co je to za vlajku.

Pilot po několika minutách dron stáhl, na místě jej ale vzápětí legitimovali policisté a přístroj mu zabavili. Podle médií jde o proruského provokatéra známého už z dřívějších podobných akcí.

V minulosti například namaloval písmeno Z, používané jako symbol ruskými invazními jednotkami na Ukrajině, na věž bývalého braniborského sněmu v Postupimi. Loni v květnu byl Ivan T. odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu vězení za schvalování ruské agrese proti Ukrajině.

Nyní jej policie vyšetřuje kvůli podezření z porušení zákona, který zakazuje používání dronů u státních budov. Za to mu hrozí trest odnětí svobody, nebo vysoká pokuta.

Ivan T. přijel do Německa v létě 2022. Svými činy chtěl podle t-online ukázat, že „existují i Ukrajinci, kteří se považují za součást velkého ruského národa“. Porušování zákona si je podle svých slov vědom. Tvrdí ale, že „existují činy, z nichž se člověk zodpovídá s potěšením“.

Provokace s dronem a ruskou vlajkou připomněla ikonickou historickou fotografii vojáků Rudé armády, kteří po dobytí Berlína v roce 1945 vyvěsili nad zničenou budovu Říšského sněmu sovětskou vlajku.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci Rudé armády se sovětskou vlajkou na střeše berlínského Reichstagu 2. května 1945

Před 90 lety vzplál Říšský sněm. Pro Hitlera vítaná záminka k brutálnímu omezení lidských práv

Historie

Výběr článků

Načítám