Hlavní obsah

Prigožin vydělal na válce s Ukrajinou rekordní částku

Šéf soukromé ruské armády, tzv. Wagnerovy armády, Jevgenij Prigožin vydělal loni na válce na Ukrajině a na zakázkách pro ministerstvo obrany v Moskvě rekordní částku. Podle nezávislého serveru Možem objasniť jde o 4,7 miliardy rublů (1,3 mld. Kč), zatímco o rok dříve si přišel na 1,9 miliardy rublů.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

Zakázky se týkají například zásobování vojáků ruské armády nebo stavby kasáren, z čehož Prigožin profitoval mnohem více než před invazí do sousední země. Novináři citovaného serveru k těmto závěrům došli po srovnání finančních dokumentů různých Prigožinových firem.

Žoldnéři Wagnerovy armády včetně samotného Prigožina přitom opakovaně ministerstvo obrany otevřeně kritizují. Na obchodní transakce mezi těmito soukromými strukturami a státním sektorem to ale nemá žádný vliv, píše dále portál Možem objasniť, na jehož financování se podílí ruský obchodník žijící v zahraničí Michail Chodorkovkij.

Objednávky i od Kremlu

Server dále uvádí, že kromě zakázek ministerstva obrany vydělávají Prigožinovy firmy také na lukrativních objednávkách od Kremlu. Jiný ruský nezávislý portál Vjorstka napsal, že jde například o zakázky na zásobování školských zařízení a nemocnic, čímž si společnosti Prigožina přišly loni na 4,4 miliardy rublů.

Žoldnéřská Wagnerova skupina působí nejen na Ukrajině, ale i v Africe. Zapojila se například do konfliktu v Súdánu, když dodala tamním polovojenským jednotkám RSF rakety i další zbraně pro jejich boj s pravidelnou armádou.

Aktivity Prigožinovy soukromé armády v Africe potvrdil nově i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, když prohlásil, že tato africká země má právo využívat služeb této žoldnéřské skupiny.

Operační prostor na Varšavu máme otevřený, tvrdí Prigožin

Zahraniční

Výběr článků

Načítám