Hlavní obsah

Přidala se k Islámskému státu a držela si otrokyni. Teď Němku odsoudili na 9 let

Žena, která se se stala členkou Islámského státu, byla v Německu odsouzena k devíti letům vězení. Během doby, kdy žila v Iráku, držela u sebe doma jako otrokyni jezídskou ženu. Svého manžela pak nabádala k jejímu bití a znásilňování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V západoněmeckém městě Koblenz padl rozsudek nad německou občankou, která po tři roky držela ve své domácnosti jako otrokyni jezídskou ženu. Sedmatřicetiletá Nadine K. si odpyká ve vězení devět let a tři měsíce za zločiny proti lidskosti, členství v zahraniční teroristické organizaci a spoluúčast na genocidě, informuje BBC.

V roce 2014 odcestovala Nadine K. se svým manželem do Sýrie a oba se přidali k Islámského státu. O rok později se přestěhovali do iráckého města Mosul, tam pak drželi jezídku u sebe doma. Týrání trvalo tři roky, během kterých Nadine K. dle soudu nabádala manžela, aby druhou ženu znásilňoval a bil.

Toto jednání bylo v souladu s cílem Islámského státu, kterým je vyhladit jezídskou víru, jezídy totiž považují za satanisty. V srpnu 2014 spáchal Islámský stát genocidu jezídů v irácké oblasti Sindžár. Vyhlazeny byly celé vesnice, počty mrtvých se odhadují na tři až pět tisíc. Zatímco muži byli zabíjeni, ženy byly odvlečeny do otroctví.

V březnu 2019 Nadine K. a její rodinu zajaly kurdské síly v Sýrii. Po repatriaci do Německa byla loni zatčena. Během soudního procesu popřela, že by jezídku k něčemu nutila.

Kdo jsou jezídové?

Jezídi jsou etnicko-náboženská menšina žijící v Iráku, Sýrii, Turecku a Arménii. Jejich víra je monoteistická a vychází z íránsko-mezopotamské tradice, která je ovlivněna islámem. Hlavním představitelem božstva je Melek Taus, Paví anděl. Jezídismus je často označován jako původní náboženství Kurdů, nicméně jezídi nyní sami sebe vnímají jako oddělenou skupinu.

Příslušníků této náboženské skupiny je kolem 800 tisíc. Největší skupina žije v severním Iráku poblíž Mosulu, odkud část v roce 2014 uprchla před islamisty do Sýrie. Menší komunity se nacházejí také v Sýrii, Turecku, Gruzii, Arménii a Německu.

V roce 2014 vtrhli bojovníci Islámského státu do rodné oblasti jezídů v severním Iráku. Jezídové uprchli na horu Sindžár, mnoho z nich bylo zabito, hlavně muži, a přibližně 7 tisíc žen a dívek bylo zajato a zotročeno.

Americký voják navrhoval Islámskému státu útok v New Yorku

Amerika

Výběr článků

Načítám