Hlavní obsah

Přestaňte v Asii vytvářet chaos a očerňovat nás, vyzvala Čína NATO

Čína vyzvala Severoatlantickou alianci, aby přestala v Asii „vyvolávat chaos“ a přestala se vměšovat do „vnitřní politiky Číny a špinit její obraz“. Prohlášení čínského ministerstva zahraničí přišlo den poté, co NATO označilo Čínu za „rozhodujícího zprostředkovatele“ ruské války proti Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Lin Ťian, mluvčí čínského ministerstva zahraničí

Článek

„NATO by se mělo držet své pozice regionální obranné organizace, přestat vytvářet napětí v asijsko-pacifickém regionu, přestat podporovat mentalitu studené války a konfrontace,“ uvedl Lin Ťien, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

„Nafukování odpovědnosti Číny za Ukrajinu ze strany NATO je nerozumné a má zlověstné motivy,“ řekl mluvčí Lin Ťien. Trval na tom, že Čína má k ukrajinské otázce „spravedlivý a objektivní“ postoj.

Čína se kvůli válce na Ukrajině rozešla se Spojenými státy a jejich evropskými spojenci a odmítla odsoudit ruskou invazi. Její obchod s Ruskem od invaze vzrostl, a částečně tak kompenzuje dopad západních sankcí. Mluvčí prohlásil, že obchod Číny s Ruskem je legitimní a rozumný a je založen na pravidlech Světové obchodní organizace.

Musíme posílit vazby s NATO, řekl japonský premiér

Svět

„Takzvaná bezpečnost“ NATO jde podle Lina na úkor bezpečnosti jiných zemí. Země vyjádřila znepokojení nad rozvíjejícími se vztahy NATO se zeměmi v regionu. Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea totiž vyslaly své zástupce na třídenní summit NATO.

„Čína naléhá na NATO, aby se přestalo vměšovat do vnitřní politiky Číny, špinit obraz Číny a vytvářet chaos v Asii a Tichomoří poté, co vyvolalo nepokoje v Evropě,“ řekl Lin Ťien.

Bělorusko a Čína společně cvičí u hranic s Polskem

Evropa

Obdobná reakce už během noci přišla od čínského zastoupení při Evropské unii. Podle něj je prohlášení NATO „plné útočné rétoriky“ a vychází z „mentality studené války“. „Všem je dobře známo, že Čína není původcem ukrajinské krize… Formulace o Číně jsou provokativní očividné lži a očerňování,“ píše se v prohlášení.

V deklaraci přijaté ve středu na summitu NATO ve Washingtonu Aliance poprvé obvinila Peking z toho, že dodává Rusům součástky do zbraní a další zboží, které Moskva využívá ve válce proti Ukrajině. Čínskou lidovou republiku (ČLR) spojenci označili za „rozhodujícího“ aktéra, který Rusku umožňuje v agresi pokračovat.

Čínští vojáci se tento týden v Bělorusku účastní společného cvičení poblíž hranic s Polskem, členem NATO. Je to první cvičení s Běloruskem, spojencem Ruska. Lin Ťien popsal společný výcvik jako „normální vojenskou výměnu a spolupráci, která není zaměřena na žádnou konkrétní zemi“, píše deník The Washington Post.

Čína umožňuje Rusku vést válku na Ukrajině, řekl šéf NATO

Zahraniční

Výběr článků

Načítám