Hlavní obsah

Použijte na Ukrajině jaderné zbraně, vyzval Putina ruský fyzik

Rusko by mělo použít jaderné zbraně, aby svých cílů na Ukrajině dosáhlo rychleji. Šéfa Kremlu Vladimira Putina k tomu vyzval fyzik a profesor Permské státní univerzity Anatolij Volyncev.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostřed), ministr obrany Andrej Bělousov a velitel ruského námořnictva admirál Andrej Mojsejev (vpravo) na červencové přehlídce v Petrohradě

Článek

Ruský vědec svou výzvu adresoval Putinovi v dopise, o jehož obsahu se zmínil v rozhovoru pro deník Novaja Gazeta. „Situace na frontě se zasekla a vše se protahuje,“ řekl Volyncev, který si postěžoval, že Moskva zatím nedokázala provést „žádnou zásadní průlomovou akci“.

Přestože je Rusko ve výhodnějším postavení, postupuje „docela pomalu“. „Lidé (Rusové) se ptají: kdy to už dovedeme do konce a dosáhneme toho, co jsme chtěli?“ uvedl Volyncev.

Rusko podle něj musí „snášet teroristické útoky“ na své půdě, přičemž tyto akce ve skutečnosti organizuje Západ a poskytuje k nim zbraně. „A my nereagujeme. Lidé si tak kladou otázku: Proč nezareagujeme pořádně? Jsme přece jaderná velmoc,“ řekl dále ve zřejmé narážce na nedávný průnik ukrajinských sil na území Ruska v Kurské oblasti.

Volyncev konkrétně navrhl použít „malé vodíkové bomby“ k „jemnému jadernému úderu“ na tzv. beskydský průsmyk, železniční trasu ve Lvovské oblasti, která se údajně používá k přepravě západních zbraní pro ukrajinské ozbrojené síly.

„Ano, budou oběti“

Podle něj je velmi obtížné zničit koridor konvenčními zbraněmi, protože - jak dodal - tunely jsou nejspolehlivějšími protileteckými kryty. „Ničivá síla jaderných zbraní je mnohem větší,“ zdůraznil.

„Jistě, nějaká radioaktivita by byla. Ale je to možnost, která v atmosféře a půdě nezanechává velkou radioaktivní kontaminaci,“ řekl. „Ano, budou oběti. Ale všechno se dá udělat s minimální destrukcí,“ dodal Volyncev.

Bez západní pomoci Ukrajině by podle něj už všechno dávno skončilo. „Je nutné zablokovat tok zbraní a dalšího materiálu, které umožňují ukrajinskému režimu existovat,“ prohlásil Volyncev.

Rusko by mělo usilovat o to, aby Ukrajina a NATO zmizely, prohlásil Medvěděv

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám