Hlavní obsah

Pošlete dron s letáky a ukážeme vám. Pojistku na spoušti jsme uvolnili, hrozí Kim Čong-un

Severní Korea v pátek obvinila Jižní Koreu z toho, že posílá bezpilotní letouny do Pchjongjangu a jejich prostřednictvím shazuje propagandistické letáky namířené proti režimu Kim Čong-una. Hrozí, že pokud se to bude opakovat, odpoví vojenskou silou. Jihokorejská armáda tvrdí, že žádné drony na sever neposlala.

Foto: AP

Kim Čong-un

Článek

Jihokorejské drony Severokorejci údajně zaznamenali minulý čtvrtek a tento týden ve středu a ve čtvrtek. Aspoň to tvrdí v pátečním prohlášení, píše agentura AP.

Severokorejské ministerstvo zahraničí obvinilo Soul z porušování „posvátné suverenity Severní Koreje“ a z ohrožování její bezpečnosti. Pchjongjang také varoval, že jeho vojska připraví všechny útočné prostředky a bez varování odpoví, pokud drony na svém území uvidí znovu. „Pojistka na naší spoušti byla nyní uvolněna,“ píše se v prohlášení ministerstva.

V Soulu tvrzení o dronech odmítli, jihokorejský ministr obrany prohlásil: „to jsme neudělali“. Dál situaci nerozvedl.

Napětí mezi oběma zeměmi na Korejském poloostrově se v posledních měsících vystupňovalo, protože Kim Čong-un zvýšil počet testů raket a výhrůžek, na což Jižní Korea reagovala posílením společných vojenských cvičení se Spojenými státy.

Aktivita poblíž demarkační linie dělící obě Koreje, která byla do letošního roku poměrně vzácná, v posledních měsících eskaluje.

Ve středu Severní Korea oznámila, že zcela přeruší silniční a železniční trasy spojující zemi s Jižní Koreou a na své straně hranice posílí obranné struktury.

Severokorejská armáda opevňuje pohraniční oblasti

Svět

Výběr článků

Načítám