Hlavní obsah

Poslední zprávy z ponorky Titan před tragédií: Vše v pořádku

Americká pobřežní stráž zpřístupnila poslední komunikaci personálu mateřské lodi s ponorkou Titan, která se loni na cestě k vraku Titaniku rozpadla, přičemž zahynulo všech pět lidí na palubě. Na řadě je nyní vyslýchání svědků a vyšetřování toho, zda se mohlo jednat o trestný čin, informoval deník The Independent.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Vše v pořádku,“ tak zněla jedna z posledních zpráv, kterou vyslala pětičlenná posádka Titanu směrem ke své mateřské expediční lodi MV Polar Prince, než se 18. června loňského roku potopila. Byla to reakce na otázku, zda je loď viditelná na radaru ponorky.

Na další dotazy už ale posádka nereagovala. Vyplývá to ze záznamu komunikace, který v pondělí zveřejnila americká pobřežní stráž.

Titan se ztratil východně od pobřeží kanadské provincie Newfoundland. Jeho cílem bylo dostat se k vraku Titaniku. Trosky ponorky se nakonec podařilo po čtyřech dnech pátrání, do něhož se zapojily záchranné týmy z vícero zemí, objevit přibližně 490 metrů od přídě Titaniku v hloubce kolem 3800 metrů.

Ponorka s pětičlennou posádkou implodovala, všichni na palubě zahynuli.

Pobřežní stráž také upozornila na množství selhání, které se na Titanu projevily při testovacích ponorech. „Zkušební ponory v roce 2021 odhalily 70 problémů s vybavením a ponory v následujícím roce odhalily 48 problémů s vybavením, včetně závady poklesu závaží. Kromě těchto problémů bylo po posledním zkušebním ponoru v roce 2022 do 6. února 2023 plavidlo uloženo odkryté v doku ‚bez ochrany před živly‘,“ napsal The Independent.

Rodina oběti žaluje provozovatele ponorky Titan o miliardové odškodnění

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám