Hlavní obsah

Pomoc, nemůžu vstát, napsal před týdnem rodině britský turista z Pyrenejí. Pak se odmlčel

Bezmála už týden pohřešují francouzské úřady 67letého britského turistu, který byl na sólové túře v Pyrenejích a v úterý večer poslal rodině sérii zpráv s naléhavou prosbou o pomoc. „Pomoc! Pomoc! Spadl jsem a nemohu se hýbat. Nemůžu vstát. Nemůžu chodit,“ napsal příbuzným do diskusní skupiny v aplikaci WhatsApp. Od té doby se neozval.

Foto: Profimedia.cz

Pátrání v oblasti pyrenejského Col d'Escots

Článek

Rodina ihned zalarmovala policii a horskou službu. Ve středu ráno začalo pátrání za účasti dvou vrtulníků, četníků a psa, hledání ale zatím nepřineslo výsledky.

Nalézt se podařilo jen jeho auto zaparkované v horském sedle Col d'Escots v nadmořské výšce 1618 metrů. Amatérský turista Justin Doherty je lékařem v důchodu, žije v St. Albans severně od Londýna, ale hodně času tráví ve Francii.

„Během dne (minulé úterý) ho někdo viděl poblíž parkoviště u Etang d'Aubé, poblíž Cirque de Gérarc. Byl unavený, ale chtěl pokračovat. Později se pravděpodobně zranil při nehodě. Teď nevíme, kde je,“ vysvětlila pro televizi France 3 manželka pohřešovaného, která do Pyrenejí přicestovala s dcerou, aby byly co nejblíže pátracím akcím.

Ještě předtím Doherty poslal rodině pár fotek se sceneriemi Pyrenejí, z nichž jedna zachycovala mraky přicházející přes vrchol hory. K ní připojil komentář „prevít“.

Manželka dále řekla, že její muž má rád „dvou až tříhodinové procházky, ale že hory dobře nezná. „Děláme si velké starosti, ale nevzdáváme se naděje. Proto se obracíme na svědky: Pokud ho někdo viděl a ví, ve kterém kempu si postavil stan, prosím, oznamte to policii,“ vzkázala dále.

Ze Skotska se s prosbou pomoc při pátrání ozval podle deníku Le Figaro také syn pohřešovaného. „Můj otec je 67letý Angličan s šedivými a kudrnatými vlasy a brýlemi. Nedávno byl na túře v Pyrenejích, úplně sám, a kempoval. Nevím ale přesně, co měl na sobě,“ napsal na facebooku.

Francouzský chlapec Émile pohřešovaný od loňského léta byl nalezen mrtev

Zahraniční

Výběr článků

Načítám