Článek
Stalo se tak poté, kdy vyšlo najevo, že přinejmenším 260 tun masových konzerv vyrobených z prasat ohrožených africkým morem (AMP) zkonzumovali příslušníci polské armády z více vojenských jednotek.
Konkrétně šlo až o osm set tisíc 300gramových konzerv, které polské ministerstvo obrany nakoupilo od státu v listopadu a prosinci 2014.
Anglický guláš nebyl z Anglie
„Vojáci-konzumenti nebyli na rozdíl od ministerských úředníků informováni o původu masa a vláda okolnosti jeho výroby dodnes drží v tajnosti,“ informovala Gazeta Wyborcza (GW), která má důkazy o „tajných masových konzervách“.
„Maso z prasat napadených africkým morem skončilo v kafilériích, ale ostatní prasata z území postiženého epidemií AMP vláda od chovatelů vykoupila a následně rozhodla o jejich zpracování na masové konzervy,“ napsal deník.
Ve vojenských kuchyních se zakrátko objevily pod názvy anglický guláš, vepřové ve vlastní šťávě, vepřové speciál, turistická paštika či vepřové koleno. Na žádné z konzerv nejsou uvedeny informace, z jakých zvířat maso pochází.
Výborná vepřovina
Na 46 tun masových konzerv z prasat ohrožených AMP pod jednotným názvem Výborná vepřovina nakoupilo také vedení obvodní vězeňské služby v Katovicích.
Tyto konzervy pak rozeslalo do výchovných zařízení v Katovickém vojvodství. Ani tyto konzervy neuváděly původ masa, podotkla GW.