Hlavní obsah

Polsko pozastaví právo na azyl, oznámil Tusk

Donald Tusk v sobotu uvedl, že kvůli situaci na běloruské hranici se v zemi chystá pozastavit právo na azyl. Tento krok je součástí jeho strategie na omezení nelegální migrace. Chystá se požádat Evropskou unii o jeho schválení. Informují o tom polská média.

Foto: David W Cerny, Reuters

Donald Tusk v říjnu 2024

Článek

Polský premiér Tusk v sobotu řekl, že pozastaví právo na azyl. Polsko podle něj musí znovu získat stoprocentní kontrolu nad tím, kdo do země vstupuje a kdo ji opouští. „Pokud chce někdo přijet do Polska, musí akceptovat polské normy a zvyky. Musí se chtít integrovat,“ uvedl na sjezdu Občanské platformy ve Varšavě.

Tusk zkritizoval politiku předchozí vlády, která podle něj byla nejvíce proimigrační vládou v Evropě. „Po osm let strana Právo a spravedlnost (PiS) budovala systém, který je částečně zkorumpovaný, což umožnilo nekontrolovaný příliv stovek tisíc migrantů. Ať už to bylo na běloruských hranicích, nebo kvůli vízovému systému…,“ uvedl.

Nyní se chystá požádat o schválení svého rozhodnutí na půdě Evropské unie. „Budu v Evropě vyžadovat uznání tohoto rozhodnutí. Velmi dobře víme, jak právo na azyl zneužívají Lukašenko, Putin, pašeráci lidí a překupníci lidí,“ řekl.

Napětí se zvýšilo po smrtelném útoku

Tusk k tomuto kroku přistoupil kvůli zvyšujícímu se napětí na bělorusko-polské hranici. V červnu zemřel po útoku migranta jeden z vojáků sloužících na hranicích. Migrant z Běloruska prostrčil ruku skrz ocelový plot a vojáka pobodal v okolí žeber, ten na následky zranění později zemřel.

V červenci schválil polský parlament zákon, který bezpečnostním složkám usnadňuje použití zbraní proti migrantům na běloruské hranici. Varšava už delší dobu viní Minsk z toho, že migranty k přechodu polské hranice nabádá a také jim k tomu pomáhá.

Poláci zuří kvůli zabitému pohraničníkovi. Vydejte nám vraha, žádají po Bělorusku

Evropa

Výběr článků

Načítám