Hlavní obsah

Po zuby ozbrojená Paříž vítá návštěvníky olympiády

Paříž zažívá kvůli letní olympiádě bezprecedentní bezpečnostní manévry. Do metropole nad Seinou se sjely tisíce sportovců a miliony diváků, aby oslavili svátek, v němž půjde o ušlechtilé „rychleji, výše, silněji a společně“. Město a zejména jeho centrum se ale současně proměnilo v ostře střeženou pevnost, která lidem přináší citelná omezení.

Foto: ČTK/AP

Vojáci hlídkují v ulici Rivoli u Louvru

Článek

Po dobu olympiády bude denně v pohotovosti 35 tisíc policistů a při pátečním zahajovacím ceremoniálu dokonce o deset tisíc více. V ulicích vyrostlo 44 tisíc kovových zábran, které pro veřejnost znamenají nepříjemné a zdlouhavé obchůzky.

Přístupy k Seině, kde mělo přes 300 tisíc diváků sledovat vodní defilé sportovců na 80 lodích, jsou uzavřené pro ty, kteří nemají QR kód potvrzující, že v oblasti mají bydliště. V širokém perimetru kolem řeky úřady také vyloučily veškerou dopravu.

Vzhledem k napětí v mezinárodních vztazích daným válkami v Pásmu Gazy i na Ukrajině a nebezpečí terorismu se nelze divit. V živé paměti zůstává podle CNN tragédie z letní olympiády v Mnichově v roce 1972, kdy palestinské teroristické komando zmasakrovalo jedenáct izraelských sportovců. A na hrách v Atlantě zabil výbuch bomby jednu ženu a dalších více než sto lidí zranil.

Paříž také nezapomněla na rok 2015, kdy islamističtí teroristé vyzbrojení puškami a výbušninami udeřili na šesti místech metropole, včetně hudebního klubu Bataclan, povraždili 130 lidí a další stovky zranili.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Policisté se chystají kontrolovat účastníky slavnostního zahájení olympiády

Podle britského deníku The Guardian Paříž tak rozsáhlá bezpečnostní opatření neviděla od konce druhé světové války. „Militarizované“ je kvůli zahajovacímu ceremoniálu hlavně centrum, což požadavky na zajištění zdárného průběhu oslavy výrazně zvyšuje.

Francouzští pořadatelé se totiž rozhodli, že nebudou oslavy situovat na okraj města, jako to před dvanácti lety učinili organizátoři olympiády v Londýně. Důvodem je nejen snaha o originální pojetí ceremoniálu s využitím řeky, ale zřejmě i obavy z dlouhodobě výbušné situace na pařížských předměstích obývaných početnou přistěhovaleckou komunitou.

Byl to koordinovaný útok na olympiádu. Začal ve čtyři ráno

Evropa

Řada zahraničních návštěvníků Paříže se vzhledem k dusivé směsici kovových bariér, slepých uliček a zakázaných zón střežených početnými kordony policistů a vojáků netají zklamáním.

„Ve Spojených státech jsme měli za sebou spoustu olympiád a také šlo o bezpečnost. Snažíme se to ale dělat tak, abychom neomezovali svobodu občanů,“ stěžoval si 37letý Clint Little z amerického státu Illinois, když se u mostu spojujícím levý břeh Seiny s ostrovem Île de la Cité marně pokoušel dostat blíže ke katedrále Notre-Dame.

Ta je stále částečně zakrytá kvůli restaurátorským pracím po ničivém požáru, který chrám zachvátil před pěti lety. „Bylo to trochu zklamání,“ přiznala Clintova manželka.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Hlídky kontrolují i přístupy k Eiffelově věži

Řada ulic podél Seiny utichla, kavárny a prodejny suvenýrů musely zavřít. „Nikdy jsem neviděla Paříž tak prázdnou,“ řekla paní Roxana Feldmannová, která s manželem vlastní v jedné z takových ulic byt. Už dříve se rozhodli, že den před zahájením olympiády odletí do New Yorku.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin začátkem týdne prohlásil, že zpravodajská služba ani partnerské instituce spojenců zatím neidentifikovaly „žádnou konkrétní hrozbu“. Teroristický útok řízený ze zahraničí považuje za nepravděpodobný, obavami se ale netají, pokud jde o rizika plynoucí z domácí scény.

Například propalestinské skupiny pořádají každodenní protesty před kanceláří Francouzského olympijského výboru v severní části Paříže. Darmanin připustil, že přístup v duchu „nulového rizika“ nemusí být každému po chuti. „Myslím však, že se to vyplatí a umožní to všem vidět nejdůležitější aspekty her: zábavu a sport,“ zdůraznil ministr.

Podobně se vyjádřil náměstek pařížského primátora odpovědný za bezpečnost Nicolas Nordman. „Chceme, aby si lidé olympijské hry užili. A jednou z podmínek pro to je, aby byli v bezpečí,“ řekl.

Starostka Paříže si demonstrativně zaplavala v Seině, příliš vábně řeka nevypadá

Evropa

Výběr článků

Načítám