Článek
Ztráta čichu postihuje přes polovinu lidí, kteří mají covid s příznaky. Koronavirus někdy napadá nervová vlákna vedoucí od čichových receptorů do mozku.
Listu The Daily Mail to řekl britský profesor Carl Philpott, který vede v Británii výzkum léčby ztráty čichu po covidu pomocí vitamínu A. V něm je obsažena kyselina retinová, o níž je známo, že napomáhá nápravě poškozené DNA.
V dubnu provedla skupina německých lékařů na Drážďanské univerzitě studii, kdy se dobrovolníkům postiženým dlouhodobou ztrátou čichu začaly dávat kapky do nosu s vitamínem A.
Očkovaný pár zemřel v USA během minuty
Vědci je poté zkoušeli naučit opět poznávat silné vůně, jako například vůni kávy nebo růží. Polovina zúčastněných dostávala kapky s vitamínem A. Po osmi týdnech pak hned 37 procent hlásilo, že se jim čich výrazně zlepšil.
Nyní připravují vědci novou studii zaměřenou na podávání vitamínu A v nosních kapkách v Británii. Tam budou současně sledovat i aktivitu v mozku, aby se zjistilo, co se v něm odehrává.
„Jak se buňky začnou zotavovat, čichový bulbus v mozku se začne zvětšovat. To naznačuje, že léčba bude mít dlouhotrvající efekt,“ uvedl k prvním výsledkům profesor Barry Smith ze střediska pro studium smyslů při Londýnské univerzitě.
„Budeme také sledovat aktivitu v dalších částech mozku spojených s rozpoznáváním pachů,” dodal vedoucí výzkumu profesor Philpott.
Průlom v léčbě covidu, tabletka molnupiraviru snižuje na polovinu riziko úmrtí
Pomoci by mohly kapky do nosu s kortikosteroidy, které působí protizánětlivě a podávají se lidem, kteří mají potíže se ztrátou čichu po chřipce. Ty zabraly polovině pacientů.
Přesto nepřestává hrát důležitou roli trénink v rozpoznávání vůní a chuťových receptorů.
A ukazuje se, že některé vůně a chutě rozpoznávají lidé lépe, takže se například hodí, když se zelenina pokape citronem, protože jeho kyselá chuť aktivuje i receptory jiných chutí, tudíž je pak lze rychleji rozpoznat.