Hlavní obsah

Po řádění hurikánu se těžko sbíráme, říká Češka z Maui

Na havajském ostrově Maui záchranáři po dvou týdnech stále prohledávají sutiny a pátrají po obětech hurikánu Dora. Počet mrtvých se v úterý zvýšil na 115, přes osm set dalších příbuzní stále pohřešují. K uctění památky známých a blízkých si místní lidé symbolicky začali oblékat červené oblečení.

Foto: Foto Reuters US Army

Záchranáři se psy stále prohledávají sutiny

Článek

„Barva Maui je růžová, ale teď chodíme v červené,“ uvedla pro Právo přímo z místa Češka Daniela Knížová Becker, která na ostrově s manželem žije už skoro dvacet let. Tragédie na Havaji vyvolala obrovskou vlnu solidarity u místních i ve světě a barva oblečení má vyjádřit sounáležitost a soudržnost. Stále totiž není jasné, kolik obětí nakonec řádění hurikánu za sebou zanechá.

Po ničivém požáru na Havaji se stále pohřešuje 850 lidí

Amerika

Biden přijel pozdě

Podle zpravodajského serveru Maui Now záchranáři propátrali 85 procent území, hledání obětí komplikují trosky, které stále na mnoha místech hoří. „Dnes poprvé pořádně pršelo, to bylo jako požehnání,“ popsala Češka pro Právo. Odklízet sutiny ale Havajci stále nezačali. „Záchranáři stále pracují s těžkou technikou a nadzvedávají velké trosky, soustředí se na to, jestli v sutinách ještě nejsou lidé. Na místě se pohybují i vycvičení psi,“ potvrdila Češka v úterý ráno.

Hurikán Dora dorazil k břehům havajského ostrova v úterý 8. srpna večer. Téměř okamžitě kvůli suchému počasí začalo na třech místech v západní části ostrova hořet. Z historického města Lahaina oheň vytvořil změť doutnajících trosek. V pondělí na ostrov, který patří pod správu Spojených států amerických, přiletěl prezident Joe Biden s manželkou. Jeho čtyřhodinová návštěva ale vyvolala rozporuplné reakce. „Někteří lidé byli rádi, protože Biden slíbil, že Lahainu postaví na nohy. Ale druhá polovina ho kritizuje, že přijel pozdě,“ referovala Češka v rozhovoru pro Právo.

Tragickému požáru na Havaji pomohly zavlečené traviny

Amerika

Z následků požárů a řádění hurikánu se lidé na malém ostrovním ráji uprostřed Tichého oceánu sbírají už dva týdny. „Teď tu hrůzu začali lidé nazývat Ground Zero, vzpomínají na tragédii v roce 2001 v New Yorku,“ popsala atmosféru Daniela Knížová Becker. „Všichni si budeme pamatovat, co jsme ten večer přede dvěma týdny dělali,“ dodala s pohnutím v hlase. Z ostrova měli původně odletět už minulý týden, záchranné práce je ale zdržely a letenky už několikrát přebukovali.

Symbolický fíkovník

Tragické příběhy se týkají nejen lidí, ale i mnoha domácích a divokých zvířat a také stromů. Symbolem tragédie se stal i ohořelý fíkovník banyán. Ten je totiž největším a nejstarším exemplářem na americkém území a patřil k populárním ostrovním atrakcím. Pod jeho větvemi se vyfotil snad každý turista, který na Maui přijel. Ještě před několika dny to vypadalo, že strom nadobro sežehly plameny.

„Po kontrole odborníků to vypadá, že náš milovaný banyán možná přežije. Uvidíme za několik měsíců, jestli se objeví nové lístky,“ vyslovila přání Češka. I takové symboly totiž pomáhají. Legendární přírodní památku ostatně zmínil i americký prezident ve svém projevu přímo na Maui. „Po mé levici je banyán, který je na Maui uctíván už více než 150 let,“ prohlásil prezident Joe Biden. „Země je spálená, ale strom z nějakého důvodu přežil. Symbolizuje, co musíme udělat, abychom se dostali přes tuto krizi,“ dodal Biden.

Biden na Havaji vyhlásil stav katastrofy. Na Maui je i šest Čechů

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám