Hlavní obsah

Peruánští domorodci z izolovaného kmene zastřelili šípy dva dřevorubce

Peruánští domorodci ze zcela izolovaného kmene Mashco Piro zastřelili šípy nejméně dva dřevorubce, s nimiž se dostali do konfliktu v amazonském regionu na jihovýchodě země. Jednoho dalšího lesního dělníka zranili a jiní dva jsou pohřešovaní.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci domorodého kmene Mashco Piro

Článek

K incidentu došlo koncem minulého měsíce, ale až tento týden o něm informovala organizace Fenamad, která hájí zájmy původních obyvatel Peru. Zástupci Fenamadu vyjádřili rodinám usmrcených dřevorubců soustrast, současně ale obvinili vládu, že dělá málo na ochranu domorodých kmenů.

Nejnovější střet je přímým důsledkem nedávného rozhodnutí peruánské vlády povolit těžbu dřeva v blízkosti domorodých osídlení.

Mashco Piro je největším nekontaktovaným kmenem na Zemi. Počet jeho příslušníků se odhaduje na 750. Členové této komunity žijí v chýších z palmových listů, živí se rybolovem, želvími vejci, ovocem a zeleninou.

Femanad, který zastupuje 39 domorodých skupin, upřesnil, že k incidentu došlo 29.srpna v provincii Madre de Dios, kde dřevorubci rozšiřovali své průchody do pralesa a dostali se do kontaktu se zmíněným izolovaným kmenem.

„Je to vyhrocená a napjatá situace,“ připustil podle agentury AP právník Cesar Ipenza, jenž se specializuje na ekologické zákonodárství. „Není pochyb, že každým dnem roste napětí mezi izolovanými domorodými obyvateli a nositeli různých aktivit, které se odehrávají na území předků domorodých kmenů,“ dodal.

Peruánští domorodci se servali kvůli příjmům z turistické atrakce. Střet má tragické následky

Amerika
Související témata:
šíp

Související články

Výběr článků

Načítám