Hlavní obsah

Pavel se ve Washingtonu sešel se Zelenským

Washington
Aktualizováno

Český prezident Petr Pavel se ve středu ve Washingtonu na okraj summitu Severoatlantické aliance (NATO) sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Jednání delegací se zúčastnili i šéf české diplomacie Jan Lipavský, ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Foto: X/ Petr Pavel

Petr Pavel se na summitu NATO setkal s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským

Článek

Pavlovo jednání se Zelenským začalo se zpožděním a muselo být rychlé, aby český prezident stihl odjezd na večeři v Bílém domě pořádanou pro představitele aliančních zemí americkým prezidentem Joem Bidenem.

Novináři se zúčastnili pouze úvodního podání ruky mezi státníky, kteří ale před zástupci médií nic konkrétního neřekli. Před setkáním Zelenského s českou hlavou státu jednal s ukrajinským prezidentem zhruba 20 minut i slovenský prezident Peter Pellegrini.

„Petr Pavel diskutoval se Zelenským o naplňování mírového plánu prezidenta Zelenského v návaznosti na jednání na summitu ve Švýcarsku, aktuální situaci na bojišti, české muniční iniciativě. Tématem bylo také zahájení přístupových jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie,“ sdělil novinářům odbor komunikace prezidentské kanceláře.

Ve středu vpodvečer místního času se Pavel s delegací setkal také s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.

Zpoždění v pomoci Ukrajině stála zemi mnoho životů i část území, řekl Pavel ve Washingtonu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám