Hlavní obsah

Ozbrojenci Hamásu podle USA ukradli humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

Aktualizováno

Ozbrojenci z Hamásu se zmocnili humanitární pomoci, která byla určena civilistům v Gaze, píše deník Times of Israel s odkazem na mluvčího amerického ministerstva zahraničí Matthewa Millera. OSN se podle něj snaží tuto pomoc získat zpět.

Náklad s humanitární pomocí si před vysláním do Gazy prohlédl americký ministr zahraničí Antony Blinken Video: Reuters

Článek

Náklad s pomocí si před vysláním do Pásma Gazy z charity v Ammánu prohlédl americký ministr zahraničí Antony Blinken během své návštěvy Jordánska. Zásilka byla jordánskou armádou vyložena v Pásmu Gazy a předána humanitární skupině, která ji měla distribuovat. Vzápětí ale byla pomoc „zadržena a odkloněna“ Hamásem, uvedl Miller.

„Byl to nepřijatelný čin ze strany Hamásu, který tuto pomoc odklonil a zmocnil se jí,“ řekl Miller. Dodal, že se domnívá, že OSN pomoc buď získala, nebo ji právě získává zpět.

Zároveň řekl, že Hamás nesmí odklánět humanitární pomoc určenou nevinným civilistům, aby z toho měl sám užitek. Pokud tak bude činit, může to podle Millera dodávky pomoci ohrozit.

Izraelská armáda do Rafáhu vstoupí. Bez ohledu na dohodu o příměří

Blízký a Střední východ

Vyjádření Millera koresponduje s vyjádřeními Izraele, který tvrdí, že Hamás hromadí zásoby a odmítá je uvolnit stále zoufalejším civilistům, píše deník Times of Israel.

List v této souvislosti zmínil záběry z Gazy zachycující ozbrojence, jak kradou kamiony převážející humanitární pomoc z Egypta. Podle izraelských médií mají být napojeni na Hamás, který v enklávě vládne.

Protest proti dodávkám pomoci

Problémy s dodávkami pomoci civilistům v Gaze se ale netýkají jen Hamásu. Organizace Tzav 9, která se staví proti posílání pomoci, zatímco Hamás stále zadržuje izraelské rukojmí, zorganizovala v noci na úterý demonstraci na hraničním přechodu Allenby mezi Izraelem a Jordánskem, aby konvoj s pomocí zablokovala.

Na sociálních sítích se objevily záběry mladých žen sedících na silnici před náklaďákem, zatímco jiní demonstranti drželi izraelské vlajky a fotografie rukojmích. Na videích bylo vidět, jak aktivisté vyhazují pytle s moukou na silnici.

Izraelské úřady tři z demonstrantů zadržely.

Dav Palestinců vyhnal evropské diplomaty z muzea na Západním břehu. Vzduchem létaly kameny

Blízký a Střední východ

Izraelská vláda musí „pokračovat ve vysílání důrazného signálu, že tato pomoc nemůže být napadena, když prochází Izraelem… Izrael je lepší“, uvedl k tomu Blinken. „Lidé, kteří tak zoufale potřebují tuto pomoc, nemají nic společného se 7. říjnem, nic společného s rukojmími,“ zmínil americký ministr datum brutálního teroristického útoku Hamásu na Izrael, na nějž Izrael zareagoval stále pokračující operací v Pásmu Gazy.

Izrael znovu otevřel jediný hraniční přechod na severním okraji Pásma Gazy a umožnil průjezd kamionů s humanitární pomocí do Pásma Gazy přes kontrolní stanoviště Erez. Americká armáda také buduje dočasné molo, aby zvýšila dodávky humanitární pomoci, to už je více než z poloviny dokončeno, uvedl ve středu Pentagon.

Hamás stupňuje vydírání. Je překážkou příměří, zní z USA

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám