Hlavní obsah

Česko bude mít po více než půl roce velvyslance v Moskvě

Novým velvyslancem v Moskvě bude Daniel Koštoval, bývalý náměstek na ministerstvu obrany. Uvedlo to v úterý ministerstvo zahraničí. Koštoval už obdržel souhlas od přijímající země, takzvaný agrément. Koštoval by se měl úřadu ujmout v prvních měsících roku 2025.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Daniel Koštoval

Článek

Po několikaměsíčních sporech o tom, zda by mělo mít Česko svého velvyslance v Moskvě, ministerstvo zahraničí oznámilo nástup Daniela Koštovala do úřadu. Předchozí český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka skočil ve funkci ke konci května.

„Velvyslance v Rusku mají klíčové země, které jsou strategickými spojenci Česka - Velká Británie, Francie, Německo či Spojené státy americké. Panu velvyslanci přeji v této náročné misi mnoho sil,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Koštoval v minulosti pracoval jako náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany. Odstoupil ke konci roku 2018. Funkci na ministerstvu zahraničí zastával i v minulosti, a to jako zástupce vedoucí odboru bezpečnostní politiky. Působil také jako zástupce českého velvyslance ve Washingtonu a v Moskvě. Dlouhodobě se věnuje bezpečnostním otázkám a pohybuje se v rámci zastoupení české diplomacie.

Ruské ministerstvo zahraničí obviňuje zaměstnance české ambasády z pokusu o pašování

Evropa

Výběr článků

Načítám