Hlavní obsah

Novým šéfem NATO je Mark Rutte

Novým šéfem NATO se v úterý stal sedmapadesátiletý Mark Rutte. Bývalý nizozemský premiér nahradil Nora Jense Stoltenberga, který byl ve funkci deset let.

Foto: ČTK/AP

Mark Rutte

Článek

Stoltenberg Ruttemu během slavnostního zasedání Severoatlantické rady symbolicky předal slavnostní kladívko, které šéf NATO používá při zahájení jednání. Uvedl, že nastupující generální tajemník Rutte ze svého dlouholetého působení v nizozemské politice ví, jak dosahovat kompromisů, což se mu v Severoatlantické alianci hodí. Rutteho ocenil jako skvělého následovníka.

Bývalý nizozemský premiér za své priority označil pokračování v pomoci Ukrajině a budování silných transatlantických vztahů. Rovněž je podle něj klíčové, aby země NATO zvýšily své výdaje na obranu.

Rutte zavzpomínal, že se Stoltenbergem začal spolupracovat v roce 2010, kdy byli oba premiéry svých zemí. „Díky tobě je NATO větší, silnější a jednotnější než kdy dříve,“ ocenil Rutte svého předchůdce.

„Oba víme, jak jsou pro nás důležité silné transatlantické vztahy, budu proto pracovat na jejich posílení. Musíme rovněž zajistit, že Ukrajina vyhraje jako demokratická a svrchovaná země. A země NATO musí rovněž zvýšit své výdaje na obranu,“ vyjmenoval nastupující generální tajemník NATO své priority.

Sedmapadesátiletý politik má před sebou množství výzev. Jedna z nich nastane již na začátku listopadu, kdy se v USA konají prezidentské volby a do nejvyšší funkce v zemi by se mohl vrátit Donald Trump, který je ve vztahu k Severoatlantické alianci skeptický a často kritický. Rutte ale podle svých slov nemá ohledně výsledku voleb obavy. „Budu schopný pracovat s jakýmkoli z těchto dvou kandidátů. Znám je oba velmi dobře,“ řekl nastupující šéf NATO o Donaldu Trumpovi a Kamale Harrisové.

Při volbě šéfa NATO vyjde východní křídlo zase naprázdno

Evropa

Výběr článků

Načítám