Hlavní obsah

Novinářka musí zaplatit Meloniové 126 tisíc kvůli narážkám na její výšku

Pět tisíc eur (126 000 Kč) musí zaplatit italská novinářka Giulia Corteseová premiérce Giorgii Meloniové za to, že si dělala legraci z její postavy. Redaktorka narážela konkrétně na výšku šéfky kabinetu, kterou vyčíslila na pouhých 120 centimetrů, ačkoli Meloniová podle italských médií ve skutečnosti měří 1,63 metru.

Foto: ČTK/AP

Giorgia Meloniová

Článek

O pokutě podle listu The Guardian rozhodl milánský soud, který novinářku shledal vinnou z urážky na cti a pomluvy. Verbální střet obou žen se odehrál už v roce 2021, kdy Meloniová ještě nebyla ve funkci.

Corteseová tehdy zveřejnila fotografii Meloniové s fašistickým diktátorem Benitem Mussolinim v pozadí. Mělo jít o narážku na postfašistické kořeny politické strany Bratři Itálie, kterou Meloniová vede.

Meloniová to na Facebooku označila za „zmanipulovaný snímek“ a za „velmi závažný útok“, načež pověřila svého advokáta, aby proti Corteseové podnikl právní kroky. Novinářka na sociálních sítích kontrovala dalšími prohlášeními.

Skandál v Itálii. Meloniová se tváří jako spojenec Židů, její mladí spolustraníci vesele hajlují

Evropa

„Nebojím se tě, Giorgio Meloniová. Ostatně měříš jen 1,2 metru. Ani tě není vidět,“ napsala Corteseová. Nato Meloniová novinářku zažalovala.

Corteseová označila rozsudek za „skandální“, protože podle ní šlo jen o „vtipnou frázi“. „Panuje tady atmosféra pronásledování. Necítím se být svobodná, když píšu o této vládě. Jakmile vás označí za nepohodlného novináře, nenechají nic projít,“ reagovala novinářka.

Verdikt zatím není pravomocný, Corteseová se může odvolat. Zda tak učiní, sama ještě neví. „Riskovala bych, že mě to bude stát hodně peněz. A nevím, jak by to skončilo,“ řekla.

Corteseová má podle rozsudku uhradit dalších 3500 eur (88 200 Kč) za soudní výlohy. Součástí trestu je ještě podmíněná pokuta 1200 eur (30 240 Kč), kterou by novinářka musela zaplatit v případě, že by znova porušila zákon.

Meloniová prohlásila, že vysouzenou sumu věnuje na dobročinné účely.

Turecká prokuratura obvinila spisovatele a nobelistu Pamuka z urážky Atatürka

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám