Hlavní obsah

Nepřipustím pohlcení Ukrajiny Ruskem, ujistil favorit francouzských voleb Bardella

Šéf francouzského krajně pravicového Národního sdružení (RN) Jordan Bardella je podle svých slov odhodlán podporovat Ukrajinu, jestliže by jeho strana vyhrála nadcházející parlamentní volby a on se stal premiérem. Rusko podle něj nesmí napadenou zemi pohltit.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Šéf francouzského krajně pravicového Národního sdružení Jordan Bardella

Článek

Bardella tento postoj prezentoval ve čtvrteční večerní televizní debatě před prvním kolem hlasování, které se uskuteční v neděli. „Nepřipustím, aby ruský imperialismus absorboval spojeneckou zemi, jako je Ukrajina,“ zdůraznil podle rozhlasové stanice Europe1.

„Můj postoj k tomuto konfliktu se nikdy nezměnil a je velmi jasný. Je to podpora Ukrajiny a současně snaha vyhnout se eskalaci napětí s Ruskem, které je, jak připomínám, jadernou mocností,“ dodal 28letý politik.

Bardella je korunním princem nejznámější představitelky RN a bývalé šéfky strany Marine Le Penové. Kritici RN dosud vyčítali, že má vazby na Rusko a že je vůči Moskvě příliš shovívavé.

Bardella nicméně odmítl úvahy prezidenta Emmanuela Macrona o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. „Jestliže se stanu premiérem, žádní francouzští vojáci na Ukrajinu nepůjdou,“ ujistil dále šéf RN s tím, že je také proti tomu, aby Francie dodala Kyjevu rakety středního doletu schopné zasáhnout ruské území.

„To by mohlo Francii a Francouze dostat do války s Ruskem. Můj kompas směřuje k zájmům Francie a Francouzů,“ dodal Bardella, jehož strana jej podle průzkumů favoritem předčasných voleb.

Klan Marine Le Penové posiluje. Ve volbách kandiduje i její starší sestra

Volby

Ty Macron překvapivě vyhlásil začátkem června v reakci na drtivou porážku svého centristického uskupení Renaissance (Znovuzrození) ve volbách do Evropského parlamentu. Komentátoři jeho krok hodnotí jako velmi riskantní.

Podle nejnovější sondáže sociologické agentury Ipsos může RN počítat s 36 procenty hlasů, zatímco levicový blok Nová lidová fronta s 29 procenty a Macronův vládní tábor s 19,5 procenta hlasů.

Hlasování je dvoukolové

Hlasování se uskuteční ve dvou kolech. Po nedělním, prvním kole se za týden uskuteční kolo druhé, do nějž v každém volebním okrsku postoupí všichni kandidáti, kteří získají alespoň 12,5 procenta hlasů.

Vítězem a tedy poslancem se pak stane uchazeč s největším ziskem. Volební obvody jsou jednomandátové – poslancem se vždy stane jen jeden kandidát.

Pokud by některý z uchazečů získal hned v prvním kole nadpoloviční většinu, druhé kolo se v jeho obvodě neuskuteční a poslancem Národního shromáždění bude on. To se ale v minulosti stávalo jen výjimečně.

Je tak velmi pravděpodobné, že první kolo pouze „napoví“, které uskupení může volby vyhrát, resp. zda v 577členném Národním shromáždění získá absolutní většinu.

Podle francouzských médií hrozí o nedělním volebním večeru ve velkých městech jako Paříž či Marseille nepokoje. Pokud by uspělo RN, mohli by stoupenci radikální levice vyjít do ulic a páchat výtržnosti. V případě, že by se do vedení dostala levice, mohli by totéž udělat stoupenci krajní pravice.

Obavami se netajil ani ministr vnitra Gérald Darmanin. „Večer po prvním kole hlasování a nepochybně také večer po druhém kole, kdy už budou vyhlášeny konečné výsledky, by ultralevice a ultrapravice mohly využít příležitosti k vyvolávání chaosu,“ varoval ministr v rozhovoru pro web France Info.

Politika krajní pravice ve Francii zbili zakuklenci

Evropa

Výběr článků

Načítám