Hlavní obsah

Neonacista uklouzl na vlhkém kořenu u bývalé Hitlerovy rezidence v Alpách a zřítil se do rokle. Je po smrti

Jeden z čelných představitelů bavorské neonacistické scény Andreas M. tragicky zahynul poté, co uklouzl na vlhkém kořenu stromu a zřítil se ze srázu do hloubky 60 metrů pod alpskou vyhlídkou na německo-rakouském pomezí, kterou si kdysi oblíbil nacistický vůdce Adolf Hitler.

Foto: Profimedia.cz

Horský masiv Untersberg v bavorských Alpách

Článek

Událost se odehrála už koncem září. Média nejprve informovala, že došlo k neštěstí, při němž zahynul 37letý turista. Až později podle serveru t-online vyšlo najevo, že šlo o člena vedení a pokladníka bavorské odnože mimoparlamentní neonacistické strany „Třetí cesta“ („Der Dritte Weg“), která je aktivní v jižních oblastech Německa.

Andrease M. doprovázeli další dva muži, kteří prý utrpěli šok, když se jejich souputník zřítil do rokle. Byli údajně tak vystresovaní, že nedokázali sami sestoupit do údolí, takže je musel zachraňovat vrtulník horské služby.

Posádka vrtulníku vyprostila také Andrease M., který byl podle záchranářů po pádu na místě mrtvý. Trio mířilo na setkání skupiny asi 30 lidí, mezi nimiž byli také lidé ze zahraničí, informoval bez dalšího upřesnění bavorský Červený kříž.

Německo Němcům, cizinci pryč! Zlatá mládež si na videu z ostrova Sylt zahrává s ohněm

Evropa

Identita oběti, ženatého otce čtyřměsíční dcery, vešla v širší známost poté, co přátelé začali organizovat sbírku na podporu pozůstalé rodiny a pro financování pomníčku na místě události. Dárcovskou stránku založil na internetu jistý neonacista z Dolního Saska s tím, že „je třeba pomoci manželce a holčičce, která nikdy nepozná svého otce“. Shromáždit se prý už podařilo 20 tisíc eur (506 tisíc Kč).

V oblasti horského masivu Untersberg si Hitler zřídil rezidenci Berghof, která se ve 30. letech de facto stala centrálním sídlem jeho moci v době národního socialismu. Odtud nacistický vůdce podle magazínu Focus telefonicky dohodl s diktátorem Josifem Stalinem německo-sovětský pakt o neútočení, podepsaný v roce 1939 v Moskvě.

Ke konci války před příchodem vojáků vítězných mocností zapálili usedlost příslušníci SS. Ruiny Berghofu nechalo Bavorsko v roce 1952 vyhodit do povětří a osázet stromy.

Na základech bývalého domu pro návštěvy vyrostlo v 90. letech minulého století dokumentační středisko. Tento památník však opakovaně zneužívají nacističtí nostalgici, kteří zde tajně zanechávají hákové kříže na samolepkách a v kůře stromů.

Ve stopách vůdce aneb Temná turistika v Německu

Cestování

Výběr článků

Načítám