Hlavní obsah

Němečtí meteorologové vydali nejvyšší stupeň varování. Bouřit a pršet bude i v Česku

Na Německo se ženou extrémně silné bouřky, které s sebou přinášejí intenzivní lijáky a dlouhotrvající krupobití, oznámila německá meteorologická služba (DWD). Na mnoha místech v pondělí hrozí bleskové záplavy. Meteorologové proto vydali nejvyšší stupeň varování. Bouřky by měly nejprve udeřit na západě a jihu země, postupně se rozšíří po celé zemi.

Foto: Phil Noble, Reuters

Žena venčí psa během přicházející bouřky.

Článek

Extrémně silné srážky hrozí v pohoří Schwarzwald na jihozápadě Německa, ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Velké se čekají i na okraji Alp, kde hrozí prudké lijáky a sesuvy půdy.

„Počítá se s tím, že by mělo spadnout až 120 litrů na metr čtvereční. Turisté, kteří si plánují výlety, by měli být opatrní, v této oblasti hrozí nebezpečí sesuvů půdy,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Nad Německem nebudou zuřit multicely (shluky bouřek) nebo supercely, upozorňuje DWD. Oblast budou sužovat jednotlivé stacionární bouřky, které se budou pohybovat velmi pomalu, píše web týdeníku Focus.

Strhující optická iluze: Z guatemalské sopky vystřelila salva blesků

Věda a školy

Vzhledem k tomu, že je budou doprovázet extrémně silné lijáky, hrozí bleskové záplavy. Během šesti hodin může napršet až 60 litrů na metr čtvereční, což je měsíční úhrn srážek. Meteorologové proto vydali nejvyšší, čtvrtý stupeň výstrahy. V pondělí bude patřit k nejohroženějším místům oblast od Dolního Rýna, přes Frankfurt až po Allgäu.

Pršet bude i v Česku

V úterý by se situace měla přechodně zklidnit, ovšem od středy zasáhnou bouřky střed a východ Německa. I tady hrozí přívalové deště a rozvodnění toků.

„Silná stacionární bouřka by měla v pondělí odpoledne zasáhnout okolí Šumavy, kde by mělo spadnout kolem 20 mm srážek. Vzhledem k tomu, že v oblasti panuje sucho, nečekáme žádné záplavy,“ uvedla Honsová.

Na celém území Česka by mělo začít pršet ve čtvrtek a v pátek. Nejvíce srážek, a to 35 mm, by mělo spadnout na jihu, na severu kolem 10 mm. „Pršet by mělo také o víkendu a na počátku dalšího týdne. Vzhledem k suchu a úhrnu srážek nepředpokládáme, že by Česku hrozily bleskové záplavy,“ dodala Honsová.

Nejdříve teplo, postupně větrno a na konci týdne déšť

Počasí

Výběr článků

Načítám