Hlavní obsah

Německá kontrarozvědka varuje před jednotkou 29155 ruské GRU

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), tedy německá civilní kontrarozvědka, vydal aktuální varování před jednou z jednotek ruské tajné vojenské služby GRU. Jde o jednotku 29155, která podle německých zpravodajců provedla kybernetické útoky proti cílům v zemích NATO a Evropské unie.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Německá policie – ilustrační snímek

Článek

České tajné služby koncem minulého týdne informovaly, že se pod vedením amerických partnerů podílely na odhalení kybernetického aktéra spojovaného právě s jednotkou GRU 29155.

BfV se prohlášení na svých internetových stránkách odvolává na varování zahraničních zpravodajských služeb, včetně amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Národní bezpečnostní agentury (NSA), týkající se ruských celosvětových kybernetických aktivit namířených kromě jiného proti kritické infrastruktuře.

„V této souvislosti se mluví o ruské kybernetické skupině, která je podle poznatků amerických tajných služeb spojena s jednotkou GRU 29155,“ píše se v tiskové zprávě BfV.

Ruská jednotka stojící za výbuchem ve Vrběticích páchá hackerské útoky po celém Západu

Evropa

Cílem kyberútoků této jednotky se podle německých zpravodajců staly sítě v členských státech NATO i země v Latinské Americe a střední Asii. Jde o destruktivní činnost i o krádeže dat. Útoky se zaměřují na „kritickou infrastrukturu, jako jsou vládní místa, podniky z oborů financí a dopravy, energetika a zdraví“.

„Od začátku je zřejmým cílem tohoto aktéra vysledovat pomoc Ukrajině a narušit ji,“ uvádí BfV.

České Vojenské zpravodajství a Bezpečnostní informační služba (BIS) v pátek informovaly, že se pod vedením americké FBI podílely na odhalení činnosti kybernetického aktéra spojovaného s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. Kybernetické hrozby souvisely s jednotkou GRU 29155.

Z českého pohledu je jednotka spíše než svou aktivitou v kyberprostoru známá kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, s nímž vyšetřovatelé spojili její agenty Anatolije Čepigu a Alexandera Miškina. Tatáž dvojice je podezřelá z otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem v britském Salisbury v roce 2018.

Čeští zpravodajci pomohli FBI

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám