Hlavní obsah

Navalná chce kandidovat na ruskou prezidentku

Vdova po ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném prohlásila v rozhovoru pro BBC, že má v úmyslu kandidovat na prezidentku Ruska. Hodlá tak učinit po Putinově odchodu. Kdy Putinův režim bude u konce, jisté není, Julija ale bez váhání slíbila, že na tu chvíli bude rozhodně čekat.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Julia Navalná před vystoupením v parlamentu Evropské unie ve Štrasburku, 28. února 2024

Článek

„Až nastane ten pravý čas, zúčastním se voleb jako kandidátka“ řekla bez zaváhání v rozhovoru pro BBC Julija Navalná. „Mým politickým protivníkem je Vladimir Putin. A udělám vše pro to, aby jeho režim co nejdříve padl.“

Navalná znovu promluvila o svém poslání pokračovat v boji za demokracii. Zodpovědnost podle jejích slov „přebrala po svém zesnulém manželovi“. Sám redaktor ji v rozhovoru popisuje jako přesnou nástupkyni Alexeje Navalného, který zemřel letos v únoru ve věku 47 let v trestanecké kolonii na Sibiři.

Navalná žije v exilu, v Rusku čelí zatčení. Putinova administrativa ji obvinila z účasti na extremismu. Podle jejích slov je ale den, kdy skončí Putinova éra a Rusko se znovu otevře, nevyhnutelný. Zároveň slíbila, že až ten den přijde, bude připravena kandidovat ve volbách.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Julia Navalná

Navalná pro BBC uvedla, že stejně jako její zesnulý manžel věří, že bude znovu šance uspořádat svobodné a spravedlivé volby.

Navalnyj byl jedním z nejznámějších kritiků Kremlu. Na Sibiři si odpykával mimo jiné 19letý trest za extremismus. Ruské úřady uvedly, že se mu udělalo náhle zle po návratu z procházky. Jeho rodina, ruská opozice i vlády západních zemí jsou přesvědčeny, že na jeho smrti má podíl prezident Putin a jeho režim. Kreml účast popírá.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj na videozáznamu ve vězení 22. června 2023

Putin vládne Rusku od roku 2000 a zajistil si tak už pět prezidentských mandátů. V úřadu má být do roku 2030, poté může podle současných pravidel kandidovat znovu. Drtivá většina západních politologů a politiků ruské volby označuje za nedemokratické.

Rozhovor s Navalnou vyšel před očekávaným vydáním pamětí jejího manžela. Ty Julija sestavila do finální podoby po jeho smrti. Kniha vyjde ve 22 jazycích včetně ruštiny. Pro Navalnou je vydání knihy způsobem, jak vnést naději do bojujícího ruského opozičního hnutí a zachovat přítomnost jejího manžela ve světě.

„Chci, aby naše země byla jiná,“ řekla. „Chci to udělat pro všechny lidi, kteří jsou proti tomuto režimu, a chci to udělat pro naše děti, které chtějí žít v Rusku, a samozřejmě to chci udělat pro památku Alexeje,“ uvedla v rozhovoru pro deník The New York Times.

Navalnyj sepsal před smrtí paměti, vyjdou v říjnu

Evropa

Výběr článků

Načítám