Hlavní obsah

Nával turistů na Mallorce je neudržitelný, přijmeme „odvážná opatření“, oznámila baleárská vláda

Vláda autonomního společenství Baleárských ostrovů, kam patří také hojně navštěvovaná Mallorca, oznámila „odvážná opatření“ proti masové turistice. Reagovala na vlnu nedávných protestů místních lidí, kteří si stěžují, že je nadměrný počet rekreantů obtěžuje a zvyšuje jim ceny bydlení.

Foto: Reuters

Obyvatelé Mallorky protestují proti masové turistice i leteckým společnostem, které rekreanty na Baleárské ostrovy dopravují.

Článek

„Chápeme obavy našich obyvatel, protože nárůst počtu turistů je enormní,“ připustil na pondělní tiskové konferenci místopředseda regionálního kabinetu Antoni Costa. Podle něj je načase stanovit určité limity, protože – jak dodal – dosavadní trend vzestupu počtu návštěvníků ostrovů je do budoucna neudržitelný.

Konkrétní kroky zatím neupřesnil. „Budou to ale odvážná opatření. A jejich přijetí není otázkou let, ale měsíců,“ zdůraznil Costa podle serveru Mallorca Magazin s tím, že bude nutné nejprve docílit konsenzu se všemi zainteresovanými institucemi a zájmovými skupinami.

Upřesnil, že regionální premiérka Marga Prohensová z konzervativní Lidové strany (PP) dala podnět k vytvoření „výboru pro udržitelný rozvoj“, který by měl za účasti více než 140 organizací a iniciativ projednat příslušné návrhy. Kromě toho vláda zřídila internetovou platformu, na níž mohou své představy sdělovat i jednotliví občané.

„Nejprve se musíme ujednotit. Musíme vypracovat řešení v rámci sociálního a politického paktu udržitelnosti,“ dodal Costa.

Vicepremiér odmítl kritiku, že se protestů proti masové turistice nezúčastnil žádný představitel regionální vlády, i když kabinet sdílí obavy demonstrantů. „Své závazky dáváme najevo činy, ne účastí na demonstracích,“ řekl.

Plánujete dovolenou? Nejen v Barceloně turisty nechtějí

Cestování

Costa v této souvislosti vyzval opoziční socialistické politiky, kteří se protestů zúčastnili, aby se „zamysleli“. „Současná situace nevznikla jen vinou lidovců, kteří jsou u moci už rok. Možná by se na to někteří lidé měli podívat blíže,“ řekl Costa v narážce na socialistického poslance a bývalého ministra cestovního ruchu Baleár Iaga Negueruelu.

Vicepremiér nicméně ocenil, že dosavadní protesty proti nadměrné turistice byly pokojné. „Jsme rádi, že nedošlo k nepokojům jako v jiných regionech,“ řekl.

S tím ale nesouhlasí místní svaz hoteliérů FEHM. Jeho viceprezidentka María José Aguilóová obvinila demonstranty z „agresivního chování“, kterého se měli dopustit tím, že na návštěvníky restaurací stříkali z dětských pistolí vodu nebo že poškozovali fasády hotelů a dalších turistických zařízení malůvkami.

Zatím poslední demonstrace proti masové turistice na Mallorce se konala v neděli. Podle policie se jí zúčastnilo 20 tisíc lidí, organizátoři ale hovoří o 50 tisících.

Demonstranti přišli do centra hlavního města Palma s transparenty s nápisy jako „Váš luxus, naše bída“ nebo „Nechceme být první v růstu nákladů na bydlení“. Jeden z nápisů kritizoval také nízkonákladové letecké společnosti.

Mallorca je největší z ostrovů, které tvoří Baleárské souostroví. Tuto oblast, kde žije zhruba 1,2 milionu místních obyvatel, loni navštívilo 18 milionů rekreantů, z toho 4,6 milionu z Německa a 3,4 milionu z Británie.

„Všichni turisté jsou bastardi!“ Obyvatelé Mallorky blokovali vstup na vyhledávanou pláž

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám