Hlavní obsah

Na ukrajinských bojištích úřaduje rychlokrtek

Ze všech podivných vozidel, která se až dosud objevila na bojištích ukrajinské války, je rychloběžný zákopový stroj BTM-3, který starší generace může znát jako „zákopové hlubidlo“, zřejmě ten nejpodivnější. Se schopností hloubit až 730 metrů zákopu o jednom metru šířky a 1,5 metru hloubky za hodinu by si nejspíš zasloužil přezdívku „rychlokrtek“.

Foto: Profimedia.cz

Rychloběžný zákopový stroj BTM-3, který starší generace může znát jako „zákopové hlubidlo“

Článek

Není to tank, není to bojové vozidlo pěchoty ani obrněný bagr, je to silné rypadlo, představil stroj BTM-3 magazín Forbes. Podle něj umí jedinou věc – hloubit zákopy, ale dělá to znamenitě.

Obsluhují ho dva lidé, váží 37 tun a jezdí na podvozku těžkého dělostřeleckého tahače AT-T, jehož konstrukčním základem se stal podvozek tanku T-54. Bojuje na obou stranách války, protože pochází ještě ze sovětských dob. Ukrajinci jich mají podle Forbesu nejméně tucet.

Foto: Profimedia.cz

Rychloběžný zákopový stroj BMT-3

V rozlehlém rovinatém ukrajinském terénu zákopy silně ovlivňují dynamiku bitev a tempo samotné války. Rusové se svými BTM-3 nejprve kopali zákopy, aby zpomalili postup protiofenzivy Ukrajinců. Nyní stroje PZM-3 (pod touto zkratkou znají nyní „rychlokrtka“ Ukrajinci) pomáhají obráncům upevnit a zachovat územní zisky z protiútoků. Obě strany se je přitom navzájem snaží zničit, takže fotografie či videa z nasazení „zákopových hlubidel“ jsou poměrně vzácné.

Proti „civilním“ zařízením jsou vojenské zákopové stroje extrémně rychlé, a to má často rozhodující význam pro zastavení nepřátelského protiútoku. Z přepravní do pracovní polohy je možné stroj připravit do deseti minut. Pak už rychlostí až 730 metrů za hodinu hloubí zákop s horní šířkou 0,9 až 1,1 metru a hloubkou 1,5 metru.

Vojenská vozidla na kopání zákopů na Západě téměř neexistují. Když je však ukrajinská nebo ruská brigáda v defenzivě, byť dočasné, automaticky se zakope. Velí jí to sovětská vojenská doktrína, jíž se Rusové a zčásti také Ukrajinci ještě stále řídí. Práci zákopových strojů a buldozerů přitom doplňují „staromódní“ lopaty.

„Rychlokrtkovy“ parametry

Rychloběžný zákopový stroj BTM-3 na silnici dosahuje rychlosti 24 kilometrů za hodnu.

Má jízdní dosah 320 kilometrů.

Je postavený na podvozku dělostřeleckého tahače AT-T, jehož základem se stal podvozek tanku T-54.

Jeho pohonnou jednotku tvoří motor typu V – 401 s výkonem 415 koňských sil.

Zákop s horní šířkou 0,9 až 1,1 metru a hloubkou 1,5 metru hloubí BTM-3 rychlostí až 730 metrů za hodinu.

Nahlédněte do ruských zákopů na písečné pláži Krymu

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám