Hlavní obsah

Na festivalu Pohoda se při bouřce zranilo 29 lidí, z toho tři Češi

Aktualizováno

Mezi zraněnými na slovenském festivalu Pohoda, který postihla v pátek prudká bouře, jsou podle českého ministerstva zahraničí i tři Češi. Celkem je po pádu velkého stanu devětadvacet zraněných, většina z nich lehce, jeden člověk má zlomený kyčelní kloub. Festival organizátoři v noci na sobotu ukončili.

Festival Pohoda v Trenčíně přerušila silná bouřka, několik stanů se zřítiloVideo: Kateřina Farná, Novinky

Článek

„Podle našich nejnovějších informací jsou mezi zraněnými na festivalu Pohoda také tři Češi. Utrpěli lehká zranění a byli ošetřeni v nemocnici v Trenčíně, hospitalizace nebyla nutná. Pomoc zastupitelského úřadu nikdo z nich nevyhledal,“ sdělil mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Silná bouře dorazila na letiště v Trenčíně, kde se festival už téměř třicet let odehrává, v pátek po osmé večer. Podle účastníků byla bouřka velmi silná a prudká.

„Blížila se bouřka, šli jsme se schovat do stanu Dobré čajovny. Najednou přišel silný vítr a v sekundě stan odfoukl. Naštěstí jsme stačili vyběhnout zadní stranou a schovat se za dodávku. Lidé z čajovny, kterým dodávka patřila, nás pustili dovnitř. Tam jsme přečkali silný vítr i déšť, které braly všechno, co jim stálo v cestě. Bylo to jako apokalypsa,“ řekla Novinkám jedna z návštěvnic.

Bouřka poškodila několik velkých stanů, pod kterými se lidé schovávali. Pod stanem Slovenské spořitelny se schovávaly až stovky účastníků, když se zřítil. V noci na sobotu se pořadatelé rozhodli festival ukončit.

„Následky nejsou až tak hrozivé“

„Následky nejsou vzhledem k tomu, co se stalo, až také hrozivé, i když je nám samozřejmě líto každého jednoho zranění i takzvaně lehkého. Oceňuji zodpovědný přístup lidí, kteří byli na festivalu. Zažili jsme silnou vlnu spolupráce a solidarity,“ řekl v sobotu odpoledne novinářům ředitel festivalu Michal Kaščák.

Dodal, že vzhledem k rozsahu poškození celého festivalového areálu bylo ukončení akce jediné možné řešení. „Nebyli bychom schopni garantovat bezpečí,“ zdůraznil.

Zástupci lékařů a záchranářů na tiskovém briefingu upřesnili počty zraněných. Dosavadní bilance je 28 lehkých a jedno středně až velmi těžké zranění. Většina lidí byla s tržnými ranami na hlavě a kontuzemi zad a končetin ošetřena přímo v trenčínské nemocnici.

Podle slovenských meteorologů se festivalem prohnala nejsilnější smršť za poslední období, se silou větru minimálně 26 metrů za sekundu a mnoha mimořádnými meteorologickými jevy. Samotné záchranářské vozy, které v průběhu stále dunící bouřky přijížděly ke spadlému stanu, měly problém se přes sílu vichru na místo dostat. Viditelnost byla podle záchranářů pouhých 50 centimetrů.

Jiný stan než tehdy

Navzdory viditelné podobnosti největšího hudebního stanu, který se v pátek večer na Pohodě zřítil, s tím, jenž spadl v roce 2009, se podle vyjádření Michala Kaščáka pro Novinky jedná sice o stejnou hudební stage, ale konstrukčně o jiný stan.

Festival Pohoda měl viditelně vyšší návštěvnost než loni. Podle šéfa festivalu se páteční večer blížil k naplnění kapacity v počtu prodaných vstupenek. Tedy téměř ke 30 tisícům návštěvníků.

K předčasnému ukončení festivalu se rozhodli i před patnácti lety, kdy vítr strhl stan a zavalil lidi. Jeden člověk zemřel na místě, další dívka později v nemocnici, desítky lidí se zranily.

Podle serveru aktuality.sk slovenská policie zahájila kvůli zřícení stanu trestní stíhání pro podezření z obecného ohrožení.

Bouřky na západě a na jihu Slovenska rovněž vážně poškodily energetickou a dopravní infrastrukturu. Vnitrostátní osobní vlaky a rychlíky byly nahrazeny autobusy. Na západě Slovenska bouřky přerušily dodávky elektřiny pro asi 135 000 zákazníků, informoval list SME. Podle mluvčí společnosti Západoslovenská distribučná Michaely Dobošové zatím není jasné, jestli se dodávky podaří v sobotu obnovit.

Na festivalu Pohoda v Trenčíně se v bouřce zřítilo několik stanů, zranili se lidé. Akce předčasně skončila

Kultura

Výběr článků

Načítám