Hlavní obsah

Na festivalu Nejlepší burgery v zemi se ve Španělsku otrávily desítky lidí

Pamplona

Na 24. ročníku slavného burgerového festivalu ve španělské Pamploně se přiotrávily více než dvě desítky návštěvníků po konzumaci pochoutky. Dva z nich skončili v nemocnici, píše deník El País.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

V některých regionech Španělska narostl první říjnový týden počet nákazy bakterií Escherichia coli. Zjistilo se, že nakažení byli účastníky největší gastronomické události v zemi, při níž se ochutnávají a hodnotí nejlepší hamburgery ve Španělsku.

„Tyto případy jsme prověřili a zjistili jsme 20 osob, které jedly hamburgery na tomto festivalu. Dva pacienti byli hospitalizováni,“ uvedlo španělské ministerstvo zdravotnictví.

Bakterie Escherichia coli může způsobit nepříjemné zdravotní problémy, upozorňuje Luis Buzón, mluvčí tamního centra pro infekční nemoci a mikrobiologii (SEIMC). „Produkuje toxin, který způsobuje infekce, jež se mohou rozvinout v komplikace, jako je hemolytická anémie nebo akutní poškození ledvin,“ řekl Buzón.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Escherichia coli

Bakterie se nachází v trávicím systému skotu a ovcí. Pokud způsobuje problémy u lidí, znamená to, že maso bylo kontaminováno a že bylo konzumováno syrové nebo nedostatečně tepelně upravené.

Mnozí návštěvníci si stěžovali na nedopečené nebo úplně syrové maso, píše El País. „Moji přátelé ochutnávali burgery z více stánků a všude byl problém stejný. Nechápu, jak je možné, že půlka Pamplony není na pohotovosti kvůli otravě. A nevím, jak je možné, že ministerstvo zdravotnictví nezavřelo provozovny, protože ty stánky s jídlem by neprošly žádnou hygienickou kontrolou,“ postěžoval si jeden z návštěvníků na Facebooku.

Společnost Champions Burger, která festival organizuje, tvrdí, že nedostala žádné důkazy o nějakých incidentech v Pamploně, a ohrazuje se proti nařčení z nedodržování hygienických předpisů a kvality potravin.

Festival„Nejlepší burger v zemi“ je největší gastronomickou událostí roku, při níž restaurace z celého Španělska procestují až 15 měst. Stovky food trucků s jejich burgery bojují o získání ocenění.

Salátové bary na dovolených jsou častým zdrojem infekcí

Zdraví

Výběr článků

Načítám