Hlavní obsah

Myslivec v rakouské obci nedaleko hranic s Českem zastřelil tři lidi. Je na útěku

Zřejmě tři mrtvé si v pondělí vyžádal incident u hornorakouské obce Kirchberg ob der Donau poblíž rakousko-česko-německého trojmezí, při němž střílel myslivec na kolegy. Mezi oběťmi je i lidovecký (ÖVP) starosta vesnice s tisícovkou obyvatel Franz Hofer, rovněž člen mysliveckého sdružení. Pachatel je na útěku a je prý velmi nebezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Policie na místě činu v Arnreitu, kde myslivec zastřelil jednoho z kolegů.

Článek

Podle deníku Kronen Zeitung jsou v pozadí incidentu zřejmě dlouholeté spory mezi myslivci, kdy jeden na druhého podávali trestní oznámení. Střelec byl podle svědků „obtížný člověk“, který měl v minulosti opakovaně problémy s ochránci přírody a zvířat.

Obyvatelé Kirchbergu i dalších obcí v okrese jsou v šoku. Zabarikádovali se ve svých domech a vzájemně se informují o situaci prostřednictvím mobilních telefonů. Na místě zasahovaly početné bezpečnostní síly včetně zvláštní zásahové jednotky Cobra s obrněným vozem. Policisté prováděli domovní prohlídky.

Podezřelým je podle tiskové zprávy policie 56letý Roland Drexler. Na útěku je pravděpodobně ve svém stříbrném autě Volkswagen Caddy s registrační značkou RO-231EL. Policie zveřejnila jeho fotografii.

Otec tří dětí Hofer, kterého pachatel zastřelil na louce, byl starostou obce od roku 2008. Hlavním povoláním pracoval ve státní správě spolkové země Horní Rakousy, než odešel letos v květnu do důchodu.

Chystal se údajně opustit i starostovský post, do nějž byl zvolen naposledy v roce 2021, když pro něj hlasovalo 64 procent voličů. „Jsem touto událostí hluboce šokován. Franze Hofera jsem znal osobně velmi dobře. Je neuvěřitelné, co se právě teď děje,“ řekl Herbert Sieghartsleiner z mysliveckého spolku.

V šoku jsou i straničtí kolegové Hofera. „Je to šílenství,“ prohlásil Florian Hiegelsberger, jednatel hornorakouské organizace ÖVP spolkového kancléře Karla Nehammera.

Druhým zastřeleným je údajně šéf myslivců v nedaleké obci Arnreit, která leží asi devět kilometrů od české hranice. O údajné třetí oběti zatím nejsou k dispozici bližší informace, policie zatím oficiálně hovoří o dvou mrtvých.

V baru v německém Göppingenu se střílelo, jeden mrtvý a dva zranění. Pachatel je na útěku

Evropa

Výběr článků

Načítám