Hlavní obsah

Muže na Peloponésu kousl jedovatý pavouk. Nebolelo ho to, ale za tři dny zemřel

Osmačtyřicetiletý Řek, který trávil dovolenou na Peloponésu, zemřel poté, co jej kousl jedovatý pavouk. Muž tomu zpočátku nevěnoval pozornost, protože kousnutí bylo bezbolestné. Až později se náhle dostavily zdravotní problémy, které se rychle zhoršovaly.

Foto: Profimedia.cz

Koutník jedovatý

Článek

Tragédie se odehrála minulý týden v úterý, kdy si Řek užíval volno v poklidném přístavním městečku Katakolo s 500 stálými obyvateli na západním pobřeží Peloponésu. Ve chvíli, kdy pavouk zaútočil, relaxoval na lavičce.

Muž prý kousnutí nijak nepocítil. Za několik hodin ale začal mít zdravotní potíže. Především trpěl nesnesitelnou bolestí na noze, informoval server Star.gr.

To Řeka přivedlo k soukromému ortopedovi, který si prý ale žádného vážného problému nevšiml. Specialista nicméně poslal pacienta do nemocnice v nedalekém Pyrgosu, kde lékaři muže okamžitě převezli na jednotku intenzivní péče.

Stav pacienta se dále zhoršoval, přičemž mu začal selhávat dýchací systém. Lékaři jej intubovali a 72 hodin po kousnutí muž zemřel.

„Bohužel, i přes nadlidské úsilí veškerého personálu to náš pacient nakonec nezvládl. Tušili jsme to od začátku, tyto incidenty nekončí dobře,“ řekla ředitelka kliniky Angelika Sarantopouluová.

Podle popisu události ze strany pacienta, příznaků a průběhu nemoci se lékaři domnívají, že muže kousl koutník jedovatý (Loxosceles reclusa). Dorůstá délky až dvou centimetrů, a ačkoli není agresivní, mívá jeho štípnutí vážné následky.

Podle Sarantopouluové protijed neexistuje a infekce postupuje rychle. „I když se zpočátku nezdá, že by šlo o něco vážného, pacient si to při kousnutí neuvědomuje. Za 72 hodin se dostaví rapidní zhoršení. Byli jsme velmi šokováni,“ uvedla dále ředitelka nemocnice.

V Austrálii našli rekordně velkého sklípkance jedovatého. Člověku prokousne nehet

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám