Hlavní obsah

„Mrzí mě, že to vzdala.“ Slováci oceňují loučící se Čaputovou za nekonfrontační styl a dobrou reprezentaci

Bratislava, Slovensko

V sobotu končí pětiletý mandát slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, kterou ve funkci nahradí Peter Pellegrini. Na to, jak hodnotí působení první ženy v této funkci na Slovensku se Novinky ptaly slovenských občanů v anketě letos v dubnu v Bratislavě během prezidentských voleb.

Anketa k mandátu slovenské prezidentky Zuzany ČaputovéVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

„Byl jsem velmi hrdý, že jsme jedna z mála zemí, navíc konzervativní, která si do čela zvolila ženu. Její smířlivá forma komunikace, snaha spojit politické tábory a ovlivnit polaritu ve společnosti jsou mi velmi sympatické,“ sdělil Novinkám jeden z Bratislavčanů.

„Upřímně mě mrzí, že to paní prezidentka vzdala,“ dodal k tomu, že se Čaputová rozhodla o druhé funkční období neusilovat.

„Já si myslím, že Zuzana Čaputová odvedla geniální práci, a pevně věřím, že další prezidentský vítěz bude svůj mandát vykonávat podobně,“ poznamenala další z voliček. To ještě nebylo jasné, kdo vyhraje duel mezi Peterem Pellegrinim a Ivanem Korčokem, nakonec uspěl prvně jmenovaný.

Pavel s Čaputovou si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

Domácí

„Doposavad to byla jedna z nejlepších osob, která reprezentovala tuto funkci, a myslím, že nám přinesla i dobré ohlasy v zahraničí,“ okomentoval pětiletý mandát Čaputové další z oslovených mužů.

„Já jsem rád, že žena získala nějaký prostor v takové významné funkci, a myslím, že nám dělala navenek skvělou reklamu a vytvořila nějaký precedens, že to jde i takto,“ sdělil svůj názor další Slovák.

„Je to prezidentka, za kterou se nemusíte stydět, za její názory se nemusíte stydět, můžete si říct, že ty hodnoty, které obhajuje, také cítím. Hlavně nebyla nikdy konfrontační,“ řekl v anketě známý slovenský scenárista Peter Bebjak.

Čaputová patřila na Slovensku po celou dobu svého mandátu mezi politiky s nejvyšší mírou důvěry. V roce 2022 jí věřilo 42 procent Slováků. Loni v září pak o pět procent méně. Vůbec nejvyšší popularitu měla v roce 2020, kdy jí věřilo až 66 procent občanů.

Právničku Čaputovou o víkendu ve funkci vystřídá politik Peter Pellegrini - v sobotu složí slib a ujme se úřadu. Pellegrini, který kandidoval jako předseda vládní strany Hlas, zvítězil v prezidentských volbách s výsledkem 53,12 procenta hlasů, jeho soupeř ve druhém kole kariérní diplomat Ivana Korčok získal 46,87 procenta.

Anketa

Byla podle vás Zuzana Čaputová dobrou prezidentkou?
Ano
84,4 %
Ne
12,8 %
Nedokážu to posoudit
2,8 %
Celkem hlasovalo 2506 čtenářů.

Drsný příspěvek Čaputové k MDŽ. Přečetla vzkazy, které dostala

Evropa

Výběr článků

Načítám